Србија и Балкан

Бесна реакција премијера Словеније: Вучићеви увредљиви изрази подсећају на нека друга времена

У изјави словеначког премијера се наводи да је "председник Србије Александар Вучић у изјави на маргинама заседања Генералне скупштине УН употребио крајње увредљиве изразе који не служе на част председницима држава, а још мање пријатељским односима словеначког и српског народа
Бесна реакција премијера Словеније: Вучићеви увредљиви изрази подсећају на нека друга временаwww.globallookpress.com © Florian Gaertner

У необично оштрој реакцији се кабинет словеначког премијера Роберта Голоба, тачније његова служба за односе са јавношћу, одговорила је на изјаву председника Србије Александра Вучића "на маргинама заседања Генералне скупштине УН".

У изјави словеначког премијера се наводи да је "председник Србије Александар Вучић у изјави на маргинама заседања Генералне скупштине УН употребио крајње увредљиве изразе који не служе на част председницима држава, а још мање пријатељским односима словеначког и српског народа".

"Изрази подсећају на нека друга времена и недостојни су достигнутог нивоа односа две земље. Словенија свој рад у Генералној скупштини УН обавља на принципијелној основи и искрено се труди за мир и помирење међу народима. Словенија се на исти начин залаже и у односу према Србији. Однос пун поштовања према тим нашим настојањима је зато најмање што можемо да очекујемо од председника пријатељске Србије, који је иначе редован гост у нашој земљи", наводи се у изјави Роберта Голоба.

Министарство спољних послова Словеније позвало је на разговор отправника послова у амбасади Србије у Љубљани, а министарка спољних и европских послова Словеније Тања Фајон речи српског председника назвала је "увредљивим и неприхватљивим".

Огласио се и председник Србије који је данас из Њујорка поручио да није желео да увреди народ Словеније и да о њима мисли све најбоље, али да њиховим политичарима нема намеру да се извињава јер, како је рекао, воде "одвратну политику".

"Ја сам рекао да су Словенци били одвратни, мислећи на седницу Савета безбедности. То је била тема и свакоме је било јасно да се односи на појединца и односи се на њихову политику. Свакако да то није речник који би требало користити, али сам људски рекао шта мислим о њиховој политици", рекао је Вучић у обраћању новинарима. 

Подсетимо, Словенија је од ове године нестална чланица Савета безбедности УН, иако се за то место кандидовала Белорусија. Словенија је, међутим, била амерички фаворит. Вашингтон је претходном премијеру Јанезу Јанши, према његовом сопственом признању, сугерисао да поднесе кандидатуру како би "изгурао" Белорусију.

На чело словеначке мисије у Њујорку је министарка спољних послова Тања Фајон поставила Самуела Жбогара, дипломату који је 2008. године (тада као словеначки амбасадор у Америци), одиграо кључну улогу приликом реализације америчког плана како да се спроведе признање Космета фебруара 2008. године, да би га Кетрин Ештон, тада "министарка" спољних послова Европске уније, 2011. поставила за вођу канцеларије ЕУ у Приштини.

image
VV inauguration
banner