Србија и Балкан

Група Албанаца претукла српског младића из Косовске Митровице

Случај је пријављен такозваној косовској полицији
Група Албанаца претукла српског младића из Косовске Митровице© Eren Beksac/Anadolu Agency via Getty Images

Група Албанаца напала је, претукла и опљачкала двадесетогодишњег Петра Костића из Северне Митровице, преносе "Новости".

Заменик директора такозване косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је за "Косово онлајн" да је случај пријављен.

Инцидент се догодио пре два дана на паркингу иза зграде "Сунце 3", преносе "Новости", додајући да је младић претучен, да му је украден новац и да су му нападачи скинули златни ланчић са врата.

Север Ељшани је за "Косово онлајн" потврдио да је случај пријављен полицији. Он је рекао да је истрага у току и да полиција ради на утврђивању свих чињеница и идентификацији нападача.

Поводом инцидента Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да се Срби на КиМ свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот, оцењујући да су етнички мотивисани инциденти директна последица антисрпске политике коју спроводи режим косовског премијера Аљбина Куртија.

Како су истакли, "забележен је 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Куртија на власт".

Саопштили су да је нападом на двадесетогодишњег Петра Костића на паркингу у Северној Митровици, заокружен "алармантни низ етничких инцидената према Србима".

Све Куртијеве политичке одлуке, додаје се, донете су само да загорчају живот Србима на Косову.

"Запаљива реторика подстиче насиље и инциденте на терену, од напада на Србе, објекте СПЦ, српску имовину. Чинећи, са једне стране институционално насиље према Србима, и са друге стране подгревајући националну нетрпељивост која доводи до оваквих и сличних физичких напада којих је било у великом броју у претходне три године, режим у Приштини жели да спроведе ново етничко чишћење Срба са њихових вековних огњишта", наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће Београд упркос свим изазовима наставити да спроводи политику мира, али и истрајно и упорно тражити да се сваки појединачан инцидент расветли и да починиоци буду процесуирани и адекватно кажњени.

"Само тако се Србима могу омогућити елементарни услови за миран и слободан живот на простору Косову и Метохији", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

image
VV inauguration
banner