Србија и Балкан

Зграда Општине Лепосавић: Дрога, видео-клипови, оговарање Лајчака и "Кантер страјк"

Здање у центру Лепосавића из ког градоначелник Љуљзим Хетеми није излазио 214 дана у центру скандала који потреса тзв. државу
Зграда Општине Лепосавић: Дрога, видео-клипови, оговарање Лајчака и "Кантер страјк"© Зоран Шапоњић

Откако су крајем маја прошле године специјалци Росу и других посебних јединица МУП-а тзв. Косова у јуришу, у облаку сузавца, са дугим цевима, под шлемовима, штитовима, панцирима и гас маскама, заузели зграду Општине Лепосавић, здање локалне самоуправе у центру градића на северу КиМ постало је стециште серије, у најмању руку, бизарних догађаја.

Најпре је, а овај догађај некако је због ноте тајновитости и најмање проблематичан, новоизабрани градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми одлучио да из општинске зграде не излази недељама и месецима.

Зашто, када је зграда у коју се уселио после победе на априлским изборима и то са  једва стотину гласова, од краја маја била под пуном контролом специјалне полиције и под мониторингом Кфора и других мисија, па није постојала опасност да му фотељу заузме неки Србин - то само Хетеми зна. Такође, како је у згради обављао основне потребе, јео, пио, спавао, купао се, итд. то такође само градоначелник зна.

Претходно, Хетемија су у зграду увели специјалаци, био је заклоњен њиховим штитовима, док је трг испред општине пливао у сузавцу а Срби којима би требало да влада, гушили се од сузавца по околним пролазима, парковима и црквеној порти пошто су претходно растерани са трга.

Тек, 28. децембра прошле године, после пуних седам месеци, приштински медији пренели су вест да је "градоначелник Општине Лепосавић Љуљзим Хетеми, напустио зграду општине након седам месеци боравка у њој". Косовска јавност такође је обавештена да је Хетеми тог 28. децембра виђен на тргу у Косовској Митровици заједно са градоначелником северног дела града Ерденом Атићем.

Вест је тог дана добила и ноту мистерије пошто је из кабинета Хетемија од речи до речи пренето – "да, први пут је градоначелник Хетеми данас напустио зграду општине Лепосавић". Енигма је била у томе што су неки медији још два месеца раније известили да је Хетеми "виђен ван зграде општине".

На сва питања, како, зашто, до када, Хетеми је одговорио, а пренели су приштински медији, да "хлеб једе као у хотелу", да му полиција доноси "одећу да се пресвуче и доставља му храну", и да се такође "опрао, јер у згради има купатило".

Био је то тек први од серије догађаја који ће из темеља потрести зграду у центру Лепосавића. Пре пар дана најпре косовски а затим и медији у региону пренели су вест да је у истој згради снимљена високорангирана службеница, наводно, Хетемијева потпредседница, како, такође наводно, у једној канцеларији конзумира, како се посумњало, извесне опојне супстанце. 

Потпредседница општине већ следећег дана је наврат-нанос смењена, а да ли ће бити и процесуирана, да ли је на снимку баш она, да ли баш конзимира опојне супстанце, утврдиће истрага.

И, само што су у општини одахнули, само што је вест о потпредседници и дроги затрпана серијом других, стигла је нова - за такозвано Косово још погубнија.

Наиме, већ следећег дана приштински медији објавили су и вест и видео-снимак, како, наводно, у згради општине такође опојне супстанце конзумира један од полицајаца. Полицијски инспекторат "Косова" одмах је издао препоруку да  полицајац одмах буде суспендован све док се не разјасни о чему се ради.

И ту приштински медији нису стали, претећи да својим објавама сасвим у засенак баце причу о херојском боравку Хетемија у истој општини дугој седам месеци, односно 214 или 216 дана. Који дан иза првог и другог видео клипа објављен је нови видео запис који се састоји из различитих кадрова, а на њима – катастрофа. Ужас и брука.

У првом делу, преноси приштински "Национал" виде се "две млађе особе које наводно конзимирају дрогу".

"Чак двојица радника узимају дрогу у истој канцеларији у којој је већ отпуштена потпредседница општине виђена како је конзумира", стоји у  извештају "Национала".

У другом делу снимка види се како у просторији више особа седе и разговарају, док једна од њих, наводно, конзумира извесне супстанце. 

Портал "Национал", пренео је прекјуче портал "Косев", наставио је већ трећи дан да објављује снимке који су, наводно, настали у Општини Лепосавић, односно "прислушкивање и праћење општинских званичника".

Објављена су тако, преносе ови медији, и два снимка разговора једног Србина, високо позиционираног у Куртијевој администрацији са, наводно аустријским припадницима Кфора, како на "врло погрдан начин говори о више тема", између осталог и о посреднику за дијалог Мирославу Лајчаку, као и о "градоначелнику Лепосавића Љуљзиму Хетемију".

Даље, објављени су и снимци, наводно из исте зграде, на којима се види и да се службеници "чудно понашају на радном месту". 

Тако се на једном од снимака види како неколицина службеника игра карте, а затим и видео игру "Кантер страјк", а међу њима је наводно и веома близак сродник већ поменутог Србина високо позиционираног у Куртијевој администрацији који је, наводно, директор једне од општинских управа.

У међувремену, Срби који су крајем маја растерани сузавцем испред општине, прикупили су потписе за петицију којом траже смену Хетемија, упркос томе што поменути Хетеми 214 дана, "затрпан послом у интересу грађана", није излазио из зграде општине.

image