Свет

Пољска инсистира да се Украјинци шаљу назад на фронт: ЕУ мора да донесе одлуку за све чланице

Ово питање је веома важно, и Кијев и Брисел већ разговарају о овоме, потврдили су из Варшаве
Пољска инсистира да се Украјинци шаљу назад на фронт: ЕУ мора да донесе одлуку за све чланицеGetty © Chris McGrath / Staff

ЕУ би требало да усвоји одлуку да се они Украјинци који могу да буду мобилизовани пошаљу назад у Украјину, рекао је данас у разговору са новинарима пољски министар за националну одбрану Владислав Косињак Камиш након седнице владе.

"Данас смо разговарали о томе. То је веома важно и ми смо о томе говорили како би требало постићи такву одлуку на европском нивоу. И ја знам да се преговори између Кијева и Брисела на ту тему воде", изјавио је Камиш.

Према његовим речима, уколико таква одлука буде усвојена на нивоу читаве ЕУ, то ће онда бити знатно ефикасније. 

"Ми смо заинтересовани за такву одлуку", истакао је још једном.

Пољска је и раније говорила о томе да је спремна да помогне Украјини, која се суочава са великим дефицитом војника. Министар одбране Пољске Камиш већ је једном потврдио да је Варшава о томе разговарала са Кијевом, иако, како је објаснио, на ту тему још није све договорено. 

Украјина је, чини се, такође заинтересована за повратак свих оних који могу бити мобилизовани. Раније овог месеца први заменик министра спољних послова Украјине Андреј Сибига у свом тексту који је објавило "Огледало недеље" изјавио је да је Кијев забранио свим конзулатима у иностранству да помажу оним Украјинцима који имају од 18 до 60 година, подсећа руски "Комерсант". Ова забрана биће на снази до средине маја када ће на снагу ступити нови закон о мобилизацији.

Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба појаснио је даље да то што се одређени Украјинци налазе у иностранству не значи да су ослобођени од испуњавања своје грађанске "дужности пред својом отаџбином". Стога они који одбијају да је испуне неће моћи да користе услуге украјинских конзулата у иностранству.

Међутим, осим Пољске, на тему слања Украјинаца назад у Украјину говорило се и у Немачкој, у Бундестагу, и неким другим европским земљама. 

Ипак, једногласна званична одлука није још донета, а полемика се на ту тему изгледа води и у Украјини. Потпредседница украјинске владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина данас је изјавила да Украјина неће на силу враћати мушкарце који могу да иду на фронт.

"Неће бити ограничења нити принудног враћања украјинских држављана било ког пола или узраста у земљу", рекла је она у интервјуу за "Дојче веле".

Према њеним речима, европски комесар за унутрашње послове и миграцију посетиће Украјину у мају и тада ће се разговарати о правном статусу Украјинаца у иностранству. 

image