Србија и Балкан

Вучић: Поштујем вољу народа, важно је да влада спроводи српске интересе

Председник Србије је нагласио да Немачка води бруталну кампању за пријем тзв. Косова у СЕ
Вучић: Поштујем вољу народа, важно је да влада спроводи српске интересе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Следи нам тешка недеља од 13. маја, а одлука у Савету Европе биће донета највероватније 17. маја ујутру, изјавио је председник Србије Александар Вучић, који је данас обишао припремне радове на изградњи комплекса Експо 2027 и где је присуствовао церемонији почетка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона.

Председник је нагласио да очекује да ће гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници бити заказано у седмици између 13. и 17. маја.

Он је навео да очекује да ће коспонзори, Немци као главни и Американци као први помагачи, 9. маја саопштити да су је завршили.

"Тако да је 13. мај реалан датум, јер тешко да ће до 10. маја завршити", рекао је Вучић.

"Свакако ће нам то бити најтежа недеља, од 13. до 17, маја", додао је председник током вожње у отвореном аутобусу, којим су обишли радове на Националном стадиону.

Он је истакао и да су јуче први пут у Уједињеним нацијама сведочиле породице српских жртава.

"Не знам зашто то пре нисмо радили, ваљда се људи плаше да се супротставе странцима", рекао је председник додајући да је ово што се гради живот и да он за то живи.

О новој влади

Председник је у разговору са новинарима прокоментарисао и састав нове владе.

"Како ми изгледа влада? Има ту компромиса разних, мора да буде у политици. Има људи који нису у влади, а заслужују, попут Дарије Кисић, Јелене Танасковић, Михаила Јовановића, али они ће радити друге важне послове. Има људи које не познајем", рекао је Вучић.

"Важно је да је влада српска и да ће да спроводи српске интересе", истакао је.

Коментаришући саопштење Стејт департмента о Александру Вулину и Ненаду Поповићу, Вучић је рекао да то за нас није лепа вест, али да се нада добрим односима са америчким партнерима и подсетио да је председник РС Милорад Додик исто под америчким санкцијама, али да је ту поред њега.

"Нисам сретан, али када неко уведе санкције, шта треба - да погнемо главу и кажемо не сме да буде ништа. Милорада Додика је бирао народ, поштујем вољу народа. Чуо сам примедбе и еврофанатика, али су били пристојни да не говоре јавно. Важно је да влада буде српска и да спроводи српске интересе", рекао је Вучић.

Наглашава да Србију од суседних земаља разликује то што јој Запад не диктира шта треба да уради, додајући да је наша земља слободна и независна земља и да ће таква и остати.

"Владе у региону где год се појаве, да би нагласили разлику између себе и Србије, кажу 'Ми смо све испунили, све што сте нам послали факсом и мејлом, ми смо све поновили и 100 одсто смо сагласни с вама'. И они сад ваљда мисле да је мене срамота. А ја се питам, шта ће вам влада уопште. Ви то лепо добијете из Брисела, факс или маил, само прихватите, прихватили смо мејл, примили смо факс и све је у реду, што бирате владе уопште", рекао је Вучић.

"Србија је слободна и независна земља и остаће тако", поручио је председник.

Он је, заједно са Додиком констатовао да није у реду што нису дозволили српској чланици Председништва БиХ Жељки Цвијановић да дође у Генералну скупштину УН, пошто јој нису дали визу, а позвали су Високог представника за БиХ Кристијана Шмита и амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију.

Додик: Тражићу смену Лагумџије

"Пустили су Лагумџију да говори као амбасадор без става Босне и Херцеговине. Дакле, никаквог усаглашавања на нивоу БиХ није било, а пракса УН је да не може земља без става да говори", рекао је Додик.

Он је рекао да ће тражити смену Лагумџије, али да то није реално.

"То зависи од Председништва које има, наравно, три члана, два члана, бошњачка, муслиманска, Комшић и Бећировић, али покренућу иницијативу свакако. Пракса у Босни је таква да, када се састане Председништво од три члана, онда сваки од њих, хрватски, бошњачки или српски, предлажу амбасадоре како припада по распореду", објаснио је Додик.

Додао је да је тог пута Бошњацима припало да имају амбасадора у УН.

"Када неко предложи, онда се то не спори, а ако почнете да спорите, онда никад ништа не би именовали. Али, то је очигледна пракса која ће морати да се мења", поручио је Додик.

Председник Вучић је рекао да није толико упућен шта се дешава на унутрашње политичком плану, јер је сконцентрисан на спољну политику.

"Бавићу се тиме када будем могао. Отићи ћу на један скуп 10. маја, после 20. маја и не могу тиме да се бавим. Што се тиче Србије однос снага је толико велики и велика је разлика у историјском смислу. Од 2012. није била таква разлика у историји Србије", рекао је он.

О Савету Европе

Председник Србије је истакао да је ситуација поводом пријема тзв. Косова у Савет Европе неизвесна, али да Немци, пре свега Гералд Кнаус и Михаел Мартенс, воде бруталну кампању за пријем Приштине.

"Имаће између 29 и 33 гласа, а 31 им је потребна већина, тако да је све на ивици", рекао је Вучић током обиласка радова за Експо у Сурчину.

Он је рекао да је ситуација око пријема тзв. Косова у СЕ на ивици, али да ће Србија наставити да се бори, иако не може да се мери са Немачком, Француском и осталима.

Он је оценио и да се Приштина бави триковима око Заједнице српских општина, како би убедили Монако, Француску, Италију да раде нешто по том питању, пошто су им потребни њихови гласови за пријем.

Вучић је додао да га поподне очекују разговори и конференцијски позиви са више светских градова.

"Морамо да разговарамо и са Палауом, Самоом, Тонгом. Данас очекујем неке резултате па да видимо како ћемо даље по том питању", рекао је он.

Доплатићемо људима са КиМ за превоз до прелаза, да могу да подигну новац

Вучић је истакао да ће Београд Србима са КиМ и свима који примања остварују у динарима, доплаћивати за превоз до административних прелаза, како би на аутоматима и банкама могли да подигну новац.

"Платићемо 2.500, платићемо и 5.000 динара више па ћемо им на Брњаку и Јарињу, али и Мердару и у Кончуљу поставити аутомате, банке и друго и плаћаћемо превоз. Живот Србима постаје несносан и за то су криви и Приштина и они који су заједно са нама потписали споразум", рекао је Вучић.

Он је рекао да је одлука Приштине о динару безобзирност и нестварно фолирање оних који се праве да не разумеју о чему је реч. Приштина донесе противправну одлуку и сви се сложе, а онда вас зову на разговор и прихвате све постулате Приштине које је имплементирала и ако то не прохватите, кажу две стране нису биле спремне за компромис.

"То је као да сте ме лупили мотком по глави, а неко трећи дође и каже нису обе стране хтеле да се зауставе. Нећемо постићи никакав договор у вези динара, већ тражимо решење како да исплаћујемо плате и пензије нашем народу и нећемо да учествујемо у нечему што није правно. Не пада нам на памет", рекао је Вучић.

Додао је, да ако хоће да омогуће људима да примају плате и пензије, да је то у реду, али они не желе ни логичне ствари да прихвате.

"Ако неће државној банци да дају лиценцу, неће ни приватној, јер је српска. Сви знамо ко на дивљачки начин покушава да спречи Србе да остваре своја елементарна права", рекао је Вучић.

Додао је и да стране државе тренутно раде на укидању казнених мера Приштини, а да у томе предњаче Балтичке земље и Немачка.

О посети Си Ђинпинга Србији

Председник Србије је истакао да је поносан што ће председник Кине Си Ђинпинг други пут да посети Србију.

"То је велика част за Србију и много сам срећан. Кина је, уз САД, највећа сила света", рекао је Вучић.

За Сија је рекао да је велики лидер и пријатељ Србије.

Финале Лиге Европе 2028. ће се играти на националном стадиону у Београду

Председник је истакао да ће се 2028. године финале Лиге Европе играти на новом националном стадиону.

"Финале Лиге Европе се 2028. игра у Београду на националном стадиону. Даћемо да народ смисли име, мислио сам да се зове Србија, ал' нека људи гласају", рекао је Вучић.

Како је нагласио Вучић, стадион је на 121 хектар, потребно је да се пободе 2.400 шипова 20 метара у земљу, да би стадион био стабилан.

Председник је истакао да све мора да буде готово до краја 2026. године.

"Имаће 52.000 гледалаца, чека се одлука, али мислим да смо договорили то са Чеферином и Лаковићем, хвала УЕФА. Већ 2028. ће се овде играти финале Лиге Европе. Народу ћемо дати да изабере име. Ја сам мислио да се зове Србија, даћемо народу да гласа. Паметнији су људи", истакао је он.

Каже да није питање само стадиона, већ и живота наших људи, где ће родитељи да воде своју децу и унучиће, где ће да проводе време, да се забаве.

"Када направите тако да је све покривено, где имате грејање, услугу невероватну, да поједете и попијете шта хоћете. Када одете на НБА, то је забава, то морамо ми да направимо. Сада је овде 526 радника само на националном стадиону, погледајте колико је радника на Експо, раде људи на метроу, знају да не могу да закасне. Мораће да раде у три смене да заврше до 1. децембра", нагласио је председник.

С Мађарима заједно да конкуришемо за Олимпијаду, с Албанијом за ЕП

Говорећи о центру за водене спортове који ће бити изграђен уз Национални стадион и који ће уз онај у Будимпешти бити највећи у Европи, председник је нагласио да је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном о евентуалном заједничком конкурисању за "неке" Олимпијске игре.

"Не морамо да добијемо, али и само учешће у такмичењу ће додатно да поспеши развој наше спортске инфраструктуре. Али ћемо се кандидовати за све друго, као што са Албанијом можемо да се кандидујемо за ЕП за децу до 21 године у фудбалу. Код њих отварање, код нас финале", рекао је Вучић.

Према његовим речима у току јучерашњег дана је са својим тимом гледао све стадионе у Европи и рекао да ће бити један од три најлепша.

"Има и мањих који су лепи. Гледали смо Реалов, Вембли Сан Сиро, Еспањолов, који је мали стадион", рекао је Вучић и додао да је стадион место где ће се људи забављати, уживати.

О Експу 2027

На питање да ли су почеле пријаве за учешће на Експу, Вучић је рекао да очекује велики број приава.

"Радимо на томе, ја очекујем велики број. Очекујем да то буде за специјализовани Експо апсолутни рекорд. Очекујемо велики број из Европе, али биће много наших пријатеља из Азије, Африке и Латинске Америке. Очекујем више од 120 земаља, надамо се 140", истакао је председник.

О критикама

Поводом критика да је изградња везана за Експо преплаћена, председник истиче да је уморан од таквих прича и указао да данас не би било ни Београда на води, ни аутопутева, ни других пројеката, да је слушао оне који су увек против нечега.

"Уморан сам од тих прича, да вам искрено кажем, никад ми није на памет пало, нити било коме од нас, да динар узмем од било чега. Радимо све што можемо да за Србију обезбедимо велики напредак. Да смо неке питали и слушали, не бисмо данас имали ни Београд на води, не бисмо ни БИГЗ-ову зграду реновирали, ни другу зграду Ушћа, ни аутопут, ни Беобанкину зграду не бисмо завршили, Славија би нам била најгоре ругло без фонтане у коју су детерџент сипали", навео је Вучић.

Он је упитао шта је проблем код људи који не воле да се нешто гради и направи.

"Само тражите разлог да будете против нечега. Пре неки дан се смејем, кажу - не дамо Југу. Извините, шта не дате? Хотел Југославија не ради. То је приватна ствар, Грци су купили, то је грчко колико ја знам, пре 20 година ви сте им то продали, ви сте им то дали. И сад кажу - не дамо. Како можеш да не даш неком приватнику да нешто ради. Шта је ово људи, какво је то стање свести?", упитао је Вучић.

"Срећан сам што градимо овакву лепотицу"

Вучић је истакао да је срећан што се гради "фудбалска лепотица" - нови национални стадион.

Он је на церемонији почетка радова на изградњи стадиона рекао да смо сањали велике снове и за многе мислили да се неће остварити, да без њих нема успеха, као и да нас чека много мука у наредне две и по године, али да се то исплати.

"Не бисмо обавили посао да нисмо имали за кога. То радимо за наше људе, за децу, за оне који ће да шутирају лопту и оне који ће то да гледају", рекао је Вучић.

Према његовим речима, око стадиона ће бити три тематска парка, да дођу ту грађани да проводе дан са децом, центар за водене спортове, Експо 2027, резиденцијални део, односно много тога што нам је као граду и земљи недостајало.

"Све то доприноси расту земље и утиче на повећање плата и животни стандард, да достигнемо просечну плату 1.450 евра, и пензију 650. То је наш сан, а да то постигнете, морате да радите. То гура земљу напред, снажи земљу, помера је и подстиче економију", рекао је Вучић.

Додао је да није нормално колико је фудбал отишао напред, али и услови за фудбалере и навијаче који траже сигурност за своју децу, али и да имају да поједу и попију, да се забаве.

"Срећан сам што градимо овакву лепотицу. До сада су стварно радили вредно и морају, јер се увек нешто појави. Пожарци ће нам рећи не може толико дрвећа, али мора, обезбедићемо сигурност", рекао је Вучић.

Ли: Челично пријатељство Србије и Кине дубоко

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг изјавио је  да ће посета председника Си Ђинпинга Србији за неколико дана бити важна прекретница која ће отворити ново поглавље у историји српко-кинеских односа.

"Челично пријатељство Кине и Србије је дубоко. Последњих година, под руководством председника Сија и Вучића, кинеско-српски односи су на високом нивоу и постижу плодне резултате. Председник Си, ће на позив Вучића, поново посетити Србију за неколико дана, после осам година", нагласио је Ли.

Кинеска страна је спремна да искористи ту посету, да отвори ново поглавље у историји у српско-кинеских односа", додао је он у обраћању након обиласка радова на изградњи комплекса Експо 2027 и Националног фудбалског стадиона, пренео је Танјуг.

Ли је истакао значај пројекат Експо 2027 и захвалио се председнику Вучићу и Влади Србије на подршци коју је дао кинеским компанијама.

"То је велики међународни догађај који је изазвао светску пажњу. Председник Вучић му придаје велики значај и он је указао на нови правац економског развоја Србије. Народ Србије и региона са нестрпљењем очекује тај догађај", рекао је Ли.

Он је додао да је уверен да ће Експо донети Србији три милиона туриста, инвестиције и нове могућности за развој односа Кине и Србије.

Додик: Срећни смо кад Србија гради

Председник Републике Српске рекао је да је Република Српска увек поносна када Србија нешто гради, јер то доживљава као нешто своје.

"И на овом стадиону, када се он изгради, многи наши људи из Републике Српске доћи ће овде да навијају за нашу репрезентацију", изјавио је Додик.

Оценио је да у тешким и изазовним временима и сложеним политичким околностима Србија показује способност да иде даље и да гради објекте као што су ауто-путеви и стадиони.

"На ред је дошао да се изгради и овај национални стадион, као и знак не само грађевинског успеха, него и националног поноса. Зато је веома важно знати и приметити да је то све резултат једног успешног тима који води председник Вучић, који никад не одустаје, који увек иде даље и који не стаје", поручио је Додик.

Навео је да ће изградња стадиона за све Србе бити епицентар спортских репрезентативних достигнућа и пожелео успех Србији, да настави да се развија и гради.

Поред председника, церемонији су присуствовали и министар финансија Синиша Мали, председник РС Милорад Додик, а присутни су били и председник ФСС Драган Џајић, као и потпредседник ФСС Бранислав Недимовић.

image