Србија и Балкан

Вучић: Нећемо бити понижени у УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да су шансе за чланство Приштине у Савету Европе и даље веома значајне, али да Београд даје све од себе да то спречи

Председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности у згради Генералног секретаријата председника Републике Србије најавио је предстојеће дипломатске битке.

"16. маја очекујемо гласање у Комитету министара по питању чланства КиМ у тој организацији и оно што се дешава не можемо да посматрамо изоловано. Води се свеобухватна кампања неистина, свеобухватна кампања флексибилног тумачења приштинских обавеза и провођење различитих завереничких теорија о српској кривици", рекао је и додао да су шансе да Косово постане члан СЕ и даље веома значајне.

Нико више у Европи и свету и овде неће да помене да Србија, 10 месеци нема  право трговине са КиМ што је кршење свих елементарних принципа споразума ЦЕФТА о берлинском процесу да не говоримо, укидање динара…

"Првог маја је требало да се дође до неког решења, а Бисљими се никоме не јавља па ће бити заказано за 13. само да би имали времена за трикове. Уз промену поглавља 35, да би додатно ударили по Србима изгласали су визну либерализацију, али гле чуда, та одлука није ефективна, те ћемо чекати 6-7 месеци да се формира нови ЕП, па да се тек онда благоизволи дозволити Србима визна либерализација као Албанцима", рекао је председник.

Веће силе и већи играчи стоје иза тога, а није мотив заштита права, а све је објашњено кроз изјаву Вјосе Османи која је обраћајући се члановима породица несталих рекла да ће након уласка у СЕ породице имати право да туже Србију због повреде права на живот њихових најмилијих и друга права.

"Свим лажовима у нашој земљи, свима који говоре да ми добијамо нешто, да ставимо до знања да чланство у СЕ има смисла само са подизањем нових оптужница против Срба и српске државе. Зато се боримо да до тога не дође. Да ли ћемо успети, тешко. Ствари су на ивици, ми се боримо, велике силе се боре против нас, и наставићемо да се боримо", истакао је председник.

Осим што траже чланство у СЕ, Србија је добила нацрт резолуције о Сребреници, подсетио је Вучић.

"Пре 20 дана сам рекао да ту не постоји сагласност у БиХ. Наши амерички партнери морају да знају да ово што се сада дешава брутално гажење Дејтона", рекао је председник Србије, илуструјући то текстом Дејтона који се односи на ово.

Неопходно је било постићи консензус, а ништа од тога се није десило.

"У ГС УН по први пут у историји треба да се одлучује о акту о коме не постоји сагласност међу конститутивним народима те земље. За резолуцију о геноциду у Руанди, била је потребна сагласност целог афричког континента, те је предлог изнела Афричка Унија. А нико од нас није имао појма о овој резолуцији о Сребреници, први пут смо за њу сазнали 26. маја", рекао је Вучић, додајући да су Немци признали да су ту резолуцију спремали седам месеци.

Србија никада није крила да осуђује злочин у Сребреници, истиче председник Вучић и додаје да се Србија никада није стидела да каже да је злочин почињен, али не тако "што ћемо да служимо нечијим политичким жељама, већ како бисмо живот организовали на рационалан начин и у миру".

"Али Срби би били добри само кад би погнули главу и пустили да их ударају мотком по глави, а чак ни то не би било довољно, него да још кажу како волимо како нас туку по глави, а никако да се супротставимо", истиче Вучић, подсећајући на путовање у Њујорк и бројне састанке које је тамо одржао. Разговарао је, каже, са представницима 111 земаља из УН.

То је радио јер добро зна намеру подносилаца резолуције, како Немаца, тако и оних из Сарајева.

"Када видите да се неко супротставио, покренете највећу кампању увреда и претњи, и ја немам проблем да будем изложен таквом линчу, јер се борим за народ, правду и истину и желим да спречим да се догађају злочини и ратови у будућности због нечије неодговорне политике", истакао је он.

Ово ће, каже Вучић, бити једина резолуција усвојена прегласавањем, и ту неће бити једногласне одлуке – ни близу.

"Биће и оних који с муком гласају за резолуцију, разумејући о чему је реч. Неки хоће да покрију ћутање о Гази и неспособност за решавање других проблема, а да кажу муслиманима – нашли смо вам кривца за све, а то су – Срби", рекао је Вучић, додајући да су многе исламске земље схватиле то и да ће се томе супротставити.

Резултати неће бити понижавајући по нас, рекао је, додајући да ће мала Србија направити неизвесну утакмицу.

"Дочекали смо да је више земаља саопштило да неће да гласају за резолуцију када је дошло до излива хистерије више политичара у Сарајеву, између осталог, и господина Конаковића", поручио је, наводећи да је Конаковић рекао да ће тражити плаћање штете и ревизију пресуде.

Све ово, рекао је Вучић, има циљ, а то је управо тужба за накнаду штете, и ревизију пресуде сталног међународног суда правде. Што су признали и Османијева и Конаковић.

"У УН смо направили велику борбу. Знамо да ћемо да изгубимо, али више од 100 земаља је исказало поштовање нашој земљи и одлично знају шта се збива. Нема много слободних земаља у свету као што је Србија. Не онолико колико бисмо ми волели", рекао је Вучић, додајући да је циљ задавање коначног ударца Србији.

Нису, међутим, очекивали да ће Србија да се супротстави, да буде усправна, каже председник.

"Чак и да смо пали, дигли бисмо се брзо, јер нисмо научили ни да клечимо ни да лежимо пред било ким. Очекујем да у истој недељи и једно и друго буде усвојено, између 11. и 16. маја", рекао је Вучић.

Ово ће отворити Пандорину кутију, јер неће бити краја.

"Ми имамо пресуде за почињена најтежа дела геноцида над српским народом и у Јасеновцу и другим српским стратиштима, па ћемо да покрећемо та питања, па ће и Руси да покрећу. Али, нећемо да журимо са одлукама, али у месец дана по окончању свих поступака, два НАТО кандидата Литванију и Црну Гору ћемо да победимо, кандидујући се за несталну чланицу СБ, јер зашто то не бисмо учинили. Јер то су људи који мисле да један народ коначно оцене као геноцидан", истакао је Вучић.

Србија има велики углед у свету и много пријатеља, и они нису предвидели да ће се једна мала земља супротставити најмоћнијим силама света, међународног права и цивилизацијског поретка.

"Спремни смо да кажемо шта се догодило, али нисмо спремни да прихватимо колективну кривицу коју нам сада намећу. А због чега то раде 29 година касније – управо због наплате ратне штете и обнове поступка ревизије против Србије", рекао је председник.

Пред нама је, каже, још 15 дана тешке борбе од које нећемо одустати, знајући да је тешко да је добијемо.

"Као Давид против Голијата, а притом немамо ни праћку, бранићемо се храбрим, чврстим ставовима и уздигнуте главе штитити интересе Србије, јер већу светињу немамо", рекао је. 

Нисам неко ко даје нереална обећања, уверава председник, коментаришући најаве да постоји могућност уз помоћ Италије и Француске да се одложи гласање у Комитету министара.

"Све су опције отворене, али су највеће шансе да ће они то да усвоје. То што нисам оптимиста не значи да нећу да погинем на терену. Мораш да гризеш паркет, да би направио такву одбрану да би успео да победиш. Ситуација је тешка, биће компликовано. Нису нам дали шансу да се не супротставимо", указује Вучић, истичући да је јасно да Приштина неће да оснује ЗСО.

Каже да је имао дуг разговор са Додиком и да је прихватио померање Васкршњег сабора "да бисмо могли да заједнички резонујемо, рационализујемо и доносимо рационалне одлуке после доношења Резолуције о Сребреници".

Став Републике Србије је познат, а то је да Србија признаје БиХ и њен територијални интегритет и територијални интегритет Републике Српске и тражи поштовање "Дејтона", нагласио је председник.

Он је додао и да се Србија налази на европском путу и остаће на том путу, "намерно да се они нервирају што ми остајемо на том путу".

"Свима онима којима обећавају да ће да уђу у ЕУ, од тога нема ништа. Али, ми остајемо на европском путу", додао је председник.

Коментаришући формирање нове владе, Вучић је најавио да ће око трећина људи у влади бити "потпуно нови".

"Верујем да ће умети да задрже курс Србије ка ЕУ, али Србије која штити своје националне интересе и неће да нас свађа са традиционалним пријатељима, већ која ће са њима на најбољи начин да сарађује", изјавио је Вучић.

Вучић: Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника

Председник је потврдио да седмог и осмог маја у посету Београду долази Си Ђинпинг, наводећи да ће наша земља бити једна од три дестинације на које ће путовати кинески лидер.

"Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника, отворити бројне теме. Са наше стране ће бити иницирани нови пројекти у оним областима у којима немамо искуства, као што су роботика, летећи аутомобили и многе друге ствари. Стигли су нам и возови из Кине, ускоро завршавамо пругу Београд–Суботица у потпуности", рекао је Вучић.

Добра вест је, каже, да имамо флеш процену за раст у првом кварталу 2024. године, а то је 4,6 одсто. 

Он је указао да је година завршена са дефицитом 2, 2 одсто. 

image