Србија и Балкан

Хуманитарцу из Бањалуке забрањен улазак на КиМ за Васкрс

Милораду Арлову захтев je одбио официр за везу Јетиш Јашари, јер "није у складу са условима Бриселског споразума о званичним посетама који су тзв. Косово и Србија договорили 14. новембра 2014"
Хуманитарцу из Бањалуке забрањен улазак на КиМ за Васкрс© Генерални Конзулат Републике Србије у Бањалуци

Приштинске власти нису дозволиле председнику Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милораду Арлову да за Васкрс посети јужну српску покрајину.

У саопштењу Одбора, невладине хумантарне организације из РС, наводи се да је Арлову одбијен захтев за верску ускршњу посету КиМ, од 4. до 6. маја, а достављен је и одговор из канцеларије официра за везу Приштине у Београду.

На обавештење Арлова да планира да посети КиМ од 4. до 6. маја, и то Северну Митровицу, манастир Грачаницу и Пећку патријаршију, као и да би посета била чисто верске природе поводом предстојећег Ускрса, официр за везу Јетиш Јашари одбио је његов захтев, јер, како је навео, "није у складу са условима Бриселског споразума о званичним посетама који су тзв. Косово и Србија договорили 14. новембра 2014".

Арлов у саопштењу истиче да не види због чега се Приштина позива на споразум из Бриселу од 14. новембра 2014, будући да он није председник ниједне владине институције, већ грађанин Републике Српске, Босне и Херцеговине и председник невладине хуманитарне организације, и има важећи документ Србије.

"Желео сам да након пет година дочекам и проведем Васкрс и Ђурђевдан на КиМ са српским народом, многим пријатељима, кумовима, помолим се и упалим свећи у Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви светог Димитрија у Косовској Митровици. Последњи пут сам био за Васкрс на КиМ 2019. године где сам празник дочекао у манастиру Грачаница", навео је Арлов.

Никада до сада, подвлачи, није образложен разлог због чега му је већ скоро четири године забрањен улазак на тзв. Косово.

"Апелујем на међународне организације, Кфор, Еулекс, Унмик, многе амбасаде да утичу на полицију у Приштини да ми скину неправедно донету забрану уласка на КиМ која траје већ скоро пуне четири године и тако покажу демократију и дозволе најосновније људско демократско право, слободу кретања", поручио је Арлов.

image