Свет

Бивши француски премијер за "Глобал тајмс": Од Сијеве посете очекујем мир у Европи

Француска јесте савезник САД, али да не жели да буде усклађена са њиховим интересима
Бивши француски премијер за "Глобал тајмс": Од Сијеве посете очекујем мир у ЕвропиGetty © Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Француска има добре односе са Кином за разлику многих других земаља, укључујући и чланице ЕУ, рекао је бивши француски премијер Жан Пјер Рафарен у интервјуу за кинески лист "Глобал тајмс".

"Приоритет наших будућих односа, по мом мишљењу, је изградња мира. Краткорочно, то је заједничко деловање за мир у Украјини. Средњорочно, то је изградња новог мултилатерализма који ће омогућити мир и развој на нашој заједничкој планети", рекао је Рафарен, одговарајући на захтев да оцени тренутне односе Кине и Француске.

Он тврди да се француска визија европске "стратешке независности" шири блоком, додавши да Француска јесте савезник САД, али да не жели да буде усклађена са њиховим интересима.

"Место Доналда Трампа у америчкој дебати уверило је многе европске лидере да је хитно потребно промовисати наш суверенитет", изјавио је бивши француски премијер. 

На питање шта очекује од посете кинеског председника Си Ђинпинга Старом континенту, Рафарен је одговорио: "Мир у Европи".

"Останимо верни духу генерала де Гола када је, пре 60 година, одлучио да успостави дипломатске односе са Кином. Разлике су вероватно биле веће него сада, али је централна идеја била да су наше судбине повезане, а самим тим и пут сарадње. За то је неопходан директан и искрен дијалог, разумевање интереса и вредности једних других, као и поштовање суверенитета", закључио је Рафарен.

image