Србија и Балкан

Нови министри преузели дужност

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је нагласио да су национални интереси и државни интереси приоритет и у раду МУП-а, без обзира на то што Министарство мора да се бави и свакодневним активностима
Нови министри преузели дужност© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Скупштина Србије изабрала је 2. маја нову Владу Србије на челу са премијером Милошем Вучевићем, а министри су данас почели са примопредајом дужности. Нове ресоре преузели су министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, као и нова министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић свечаном примопредајом преузео је данас дужност од досадашњег министра Братислава Гашића. Дачић је пожелео грађанима да имају што мање посла са полицијом, а присутним припадницима МУП-а рекао да је његов циљ да МУП буде најбоље министарство у Влади Републике Србије.

"Шта су наши задаци, то знате, да обезбедимо сигурност, безбедност, стабилност земље, да чувамо уставни поредак, беспоштедна борба против криминала, али и све друго што спада у делокруг рада Министарства унутрашњих послова", рекао је Дачић, а саопштио МУП.

Нагласио је да су национални интереси и државни интереси приоритет и у раду МУП-а, без обзира на то што Министарство мора да се бави и свакодневним активностима.

"Нема јаке државе Србије, без јаке полиције и војске. Ваши успеси ће бити и моји", нагласио је Дачић.

Он је указао и на значај социјално-економског положаја полиције, што ће, такође, бити један од приоритета у раду.

Гашић се захвалио свим припадницима Министарства унутрашњих послова на залагању, посвећености и највишем степену професионализма који су исказали.

"Без ваших савета, подршке и вашег односа према мени, не бисмо постигли резултате који су сигурно међу најбољима у последњих 20 година", рекао је Гашић, а новопостављеном министру унутрашњих послова пожелео срећан и успешан мандат.

Дачић је уручио Гашићу одличје "Звезда Јакова Ненадовића" за изузетан допринос и постигнуте резултате у области унутрашњих послова, одбране и безбедности.

"Када добијамо ордене у цркви, кажу – достојан. Ви као колегијум сте најмеродавнији да кажете да ли сам ја достојан овог одличја", поручио је Гашић доскорашњим сарадницима.

Премијер предао дужност Гашићу

Премијер Србије Милош Вучевић предао је дужност новоименовам министру одбране Братиславу Гашићу и истакао да верује да ће Министарство остати у сигурним рукама.

"У складу са Протоколом о примопредаји дужности у органима државне управе предао сам дужност министра одбране и примио официрску сабљу од свог колеге и саборца Братислава Гашића. Велика је част била руководити ресором одбране и служити нашем највећем идеалу: слободној и независној Србији" навео је Вучевић на друштвеној мрежи Икс.

Он се посебно захвалио свим сарадницима и колегама из Министарства одбране на марљивом и пожртвованом раду и пожелео им пуно среће и успеха у даљем обављању овог позива.

"Верујем да Министарство одбране остаје у сигурним рукама и да ће министар Гашић наставити пут развоја и јачања херојске српске војске. Влада Србије наставиће да улаже и модернизује домаће одбрамбене капацитете али и да брине о сваком појединцу који се Отаџбини заветовао на верност! Живела Војска Србије! Живела Србија", поручио је Вучевић.

Досадашњи министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић предао је данас дужност новоизабраној министарки Јелени Жарић Ковачевић и представио јој досадашње активности и остварене резултате МДУЛС-а у његовом мандату, саопштило је данас Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Мартиновић је, указавши на приоритете овог министарства у наредном периоду, министарки Жарић Ковачевић пожелео пуно успеха у будућем раду и изразио уверење да ће она свој посао обављати посвећено, марљиво и са разумевањем, у најбољем интересу свих грађана.

Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су саопштили да је данас обављена примопредаја дужности између досадашњег министра Николе Селаковића и новог министра Немање Старовића. Селаковић и Старовић потписали су записник о примопредаји дужности, наводи се у саопштењу.

Кисић предала дужност Ђурђевић Стаменковски

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је данас, преузимајући дужност од своје претходнице Дарије Кисић, да је Министарство на чијем је челу министарство будућности и да ће од успеха у његовом раду зависити дословно успех Србије.

Она је Дарији Кисић, у знак захвалности на досадашњем раду, поклонила појас са пиротским везом, традиционалном шаром која, како је навела, доноси срећу.

"Част ми је што могу да служим свакој породици. Сматрам да је ово министарство будућности, породица је темељ нашег друштва, породичне вредности су национални приоритет. Трудићу се да са својим тимом пружим одговор на највећи изазов са којим се наша земља суочава, а то је биолошки опстанак", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Наводећи да је наша држава између два пописа становништва изгубила више од 700.000 грађана, истакла је да је њена жеља и амбиција да наредни попис дочекамо са барем 700.000 становника више.

Напоменула је да су у току разговори са локалним самоуправама око реализације иницијативе да сваки град и свака општина добију Канцеларију за породицу, са циљем да се децентрализује Министарство које обавља тако важан задатак.

"Стаћемо иза самохраних родитеља, иза мајки и очева, подржаћемо породице које имају више деце, подржаћемо пољопривредна газдинства где су породице одлучиле да живе и раде на селу. Даћемо подстицај породичном предузетништву. Посебну пажњу усмерићемо према оним људима који се боре са потомство," истакла је нова министарка за бригу о породици и демографију.

Она је напоменула да ће наставити реализацију пројекта који је покренула Дарија Кисић, а то је сектор за ретке болести и подршку деци са сметњама у развоју.

image