Србија и Балкан

Инаугурација нове председнице Северне Македоније најкасније 12. маја

Гордана Силјановски Давкова је у другом кругу председничких избора убедљиво победила противкандидата, актуелног председника РСМ Стеву Пендаровског и постала прва жена председник у историји Северне Македоније
Инаугурација нове председнице Северне Македоније најкасније 12. маја© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Инаугурација нове председнице Северне Македоније Гордане Силјановски Давкове би требало да буде одржана најкасније 12. маја, када одлазећем председнику Стеви Пендаровском истиче мандат.

Седницу Собрања на којој би Силјановска Давкова, иначе прва жена председник у историји Северне Македоније, била инаугурисана, требало би да сазове актуелни председник парламента Јован Митрески.

Ако Силјановска Давкова буде инаугурисана 12. маја, она ће дати мандат за састав нове македонске владе, коју ће формирати ВМРО-ДПМЕ Христијана Мицковског.

Ко је Гордана Силјановски Давкова

Након убедљиве победе у другом кругу председничких избора Северна Македонија је добила прву жену председника државе Гордану Силјановски Давкову (71), која важи за стручњака за уставно право, активни је политичар из редова ВМРО-ДПМНЕ, жестоки критичар "националне издаје" и борац за правду.

Супруга, мајка, професорка, активисткиња, експерткиња, вегетаријанка, рокерка, овако је Давкова себе представила на друштвеној мрежи Икс.

Према писању скопских медија, Силјанковска Давкова је позната по свом жестоком наративном и опозиционом односу према владама у прошлости и по свом стручном раду у области права.

Она се јуче други пут нашла у другом кругу председничких избора са Пендаровским. Први пут је то било на прошлим изборима одржаним 2019. године, када је Пендаровски однео тесну победу.

Последњих пет година се као посланик активно борила за права Македонаца.

Силјановска Давкова је рођена у Охриду 11. маја 1953. године, а завршила Правни факултет и универзитетски је професор.

Била је министарка без портфеља од 1992. до 1994. године у првој влади Македоније. Претходно је била и члан Уставне комисије Собрања Републике Македоније 1991. године, која је предузела значајне кораке у осамостаљивању земље.

Докторирала је са похвалама 1993. године на Универзитету у Љубљани. Оснивач је и првог Савета европског покрета у Македонији. У периоду од 2012. до 2016. године била је и члан Венецијанске комисије за питања мањина. У том периоду увек је стајала на страни ученика.

Данас је народни посланик коалиције ВМРО-ДПМНЕ, као и редовни професор на Правном факултету у Скопљу, на Институту за правно-политичке науке. Аутор је преко 200 научних радова из области уставног права, као и члан бројних домаћих и међународних института и правних удружења.

Скопски портал "Лидер" пише да је Силјановска била против увођења двојезичности, односно увођења албанског језика као другог званичног у Северној Македонији.

Била је против Преспанског споразума, јер сматра да приказује Македонију као земљу у распаду која се подредила Грчкој и дозволила јој да се "дрско меша у њене унутрашње ствари.

Силјановска је говорила да је "покрајина Македонија у Грчкој већ прогласила Солун за главни град Македоније" и то пред страним гостима на паради у Солуну 28. октобра уз наглашавање да ће Македонци изгубити оно најважније – придев "македонски".

У опширној правној анализи споразума о решавању спора око имена државе, она је истицала да су неприхватљиви уставни амандмани грубо кршење свих принципа и да потпуно мењају "историју, македонски идентитет, македонски језик, културу и образовање, политички и административни систем, Устав, слободе и права човека и грађанин".

Силјановска Давкова је борац против криминала и корупције, а колеге из ВМРО-ДПМНЕ описују је као "жену са ставом и знањем, која ће донети промене које сви очекују". Наводи се и да нису ретки ни они који о њој говоре на исти начин иако су представници супротстављених табора.

У свом првом обраћању синоћ поручила је да ће бити председник свих грађана Северне Македоније без обзира на њихову етничку припадност.

image