Србија и Балкан

Боцан-Харченко са Марком Ђурићем: Потврђена обострана посвећеност јачању руско-српске сарадње

Српски министар спољних послова честитао је Дан победе руском амбасадору и том приликом истакао "дубоку културну и историјску повезаност Србије и Русије"
Боцан-Харченко са Марком Ђурићем: Потврђена обострана посвећеност јачању руско-српске сарадње© Mfa.gov.rs

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић примио је данас амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка, саопштила је амбасада Русије на Телеграму.

"Потврђена је обострана посвећеност даљем јачању руско-српске сарадње. Министар је изразио захвалност на доследној подршци Москве суверенитету и територијалном интегритету Србије", наводи се у кратком саопштењу.

На сајту Министарства спољних послова Србије наводи се да је шеф српске дипломатије информисао руског амбасадора о "спољнополитичким приоритетима нове Владе Србије, изразивши очекивање да ће односи двеју земаља наставити да се развијају у духу традиционалног пријатељства, узајамног поштовања и стратешког партнерства". 

Србија ће, према Ђурићевим речима, наставити да води слободарску и самосталну спољну политику заштите виталних државних и националних интереса, бирајући сама своје партнере и користећи све доступне шансе за економски и демократски развој.

Такође, Србија ће, према његовим речима, "наставити да буде стратешки опредељена за пуноправно чланство у ЕУ, али ће истовремено наставити да негује традиционална пријатељства и партнерства и да унапређује односе са онима са којима у прошлости није увек складно сарађивала".

Српски министар спољних послова честитао је и Дан победе руском амбасадору и том приликом истакао "дубоку културну и историјску повезаност Србије и Русије".

Претходног дана, подсетимо, Марко Ђурић састао се са амбасадором САД Кристофером Хилом.

image