Србија и Балкан

Одложено суђење за убиства у Дубони и Малом Орашју: Инцидент у судници по увођењу Блажића (ВИДЕО)

У Вишем суду у Смедереву данас је требало да почне суђење Урошу Блажићу, оптуженом да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет људи и покушао да убије још 20, од којих је ранио 12

Оптужени Урош Блажић накратко је данас уведен у судницу Вишег суда у Смедереву, из које је одмах изведен пошто су га напали родитељи жртава, јавио је извештач Танјуга. У судницу је ушла и екипа хитне помоћи, која је извела једну жену. Након тога суђење је одложено.

Блажић је, с панциром на себи, у пратњи већег броја полицајаца, доведен у Виши суд у Смедереву где је требало да почне припремно рочиште. Како Танјуг сазнаје у суду, чим је Блажић уведен у судницу на њега су насрнули чланови породице убијених и рањених, због чега је одмах изведен.

Адвокат Небојша Перовић, пуномоћник младића рањеног у масакру у Дубони и Малом Орашју, изјавио је да се суђење масовном убици Урошу Блажићу, из безбедносних разлога, измешта из Вишег суда у Смедереву у зграду Специјалног суда у Београду.

Мајка убијених Кристине и Милана Панић, Зорица Панић је новинарима испред суда рекла да је Блажић ушао погнуте главе и питала "где је оно јунаштво кад нам је стрељао децу".

"Где је та храброст, ти си стрељао моју децу. У мог сина он је сасуо десет метака, а осам у ћерку", рекла је Панић и додала да она не прихвата суђење, већ само доживотну казну затвора.

Она је рекла и да је током инцидента по увођењу Блажића у судницу, клупа поломљена и да се због тога чуло да је нешто пукло. Навела је и да ово није суђење него мучење. Када су сви изашли из суднице, Хитна помоћ је указала медицинску помоћ људима којима је позлило.

У Вишем суду у Смедереву данас је требало да почне суђење Урошу Блажићу, оптуженом да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет људи и покушао да убије још 20, од којих је ранио 12. Након инцидената, суђење је одложено. 

Урош Блажић и његов отац Радиша Блажић, који је такође оптужен, требало би да се кратко изјасне о кривици. По завршетку припремног рочишта судија ће заказати главни претрес који ће бити јаван и тада ће Блажићи моћи да изнесу одбрану.

Блажић је на саслушању у тужилаштву признао кривицу, али у својој одбрани није показао нимало кајања за почињено масовно убиство, већ је покушао себе да представи као жртву подсмеха житеља места у којима је починио злочин.

Споменик Палим борцима у Малом Орашју је прво место на којем је Блажић пуцао, где је из аутоматске пушке убио М. М, док су од задобијених повреда у болницама преминули Н. С, Л. М, П. М. и малолетни Н. М. и А. М. из Малог Орашја. Тада је Урош Блажић ранио још четири особе и на још четири пуцао, али их није погодио.

Након што је завршио крвави пир у Малом Орашју, он се упутио ка Дубони, где је најпре запуцао на мештане који су поправљали ограду. Тада је неколико особа тешко ранио. Затим је стигао у двориште Основне школе "Момчило Живојиновић", где је поново запуцао у правцу групе младих.

Блажић је у Дубони убио брата и сестру, М. П. и К. П. док је Д. Т. убрзо преминуо услед задобијених рана, а још четворо људи је тешко ранио.

Његовом оцу Радиши Блажићу стављено је на терет извршење кривичних дела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним делом тешко дело против опште сигурности.

"Политика" пише да према ставу тужилаштва, нема сумње да Блажић, због своје друштвене опасности, тежине последице и њиховог обима, заслужује казну доживотног затвора која је запрећена за ово кривично дело, међутим, како он у тренутку извршења овог кривичног дела није имао навршену 21 годину, њему по Закону о кривичном поступку није могуће изрећи ову казну, већ максималну казну затвора од 20 година, што је тужилаштво и предложило у оптужници.

image