Србија и Балкан

Подигнута оптужница против Уроша Блажића за масакр у Младеновцу, као и против оца, ујака и брата

Оптужницом Блажићу се на терет ставља тешко убиство за које је запрећена казна затвора 20 година
Подигнута оптужница против Уроша Блажића за масакр у Младеновцу, као и против оца, ујака и брата© Antonio Ahel/ATAImages

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је данас у 10 сати оптужницу против Уроша Блажића због сумње да је 4. маја у селима Мало Орашје и Дубона убио 9, а ранио 12 особа, сазнаје "Блиц". Оптужницом Блажићу се на терет ставља тешко убиство за које је, запрећена казна затвора 20 година.

Урош Блажић у време извршења злочина није напунио 21 годину и био је млађи пунолетник, због чега сходно одредбама Кривичног законика њему није могуће изрећи казну доживотног затвора, већ као максималну казну, казну затвора у трајању од 20 година. Тужилаштво је предложило суду ову казну.

Убици из Младеновца, оптужницом се ставља на терет да је извршио тешко убиство, као и недозвољена производња, држање и промет оружја и експлозивних материја, отмица, као и неовлашћено коришћење туђег возила.

Поред Уроша Блажића, на оптужници Вишег јавног тужилаштва у Смедереву налазе се и његов отац, ујак и брат од ујака.

Радиша Блажић, отац убице се терети за недозвољено држање и стављање у промет оружја и експлозивних материја, као и тешко дело против опште сигурности.

Горан и Борис Г. из Крагујевца, ујак и брат од ујака Блажића, оптужени су због оправдане сумње да су извршили кривично дело недозвољено држање оружја, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја.

Тужилаштво је, како сазнајемо, тражило да се отац убице из Младеновца осуди на 20 година робије због оба кривична дела за која се терети.

За оптужене Горана и Борис Г. тужилаштво је ставило предлог да буду осуђени на казне затвора у трајању од по 6 година.

Бројни докази

Према познатим информацијама, тужилаштво је прикупило бројне доказе који указују на оправдану сумњу да је Блажић у селима Дубона и Мало Орашје недалеко од Младеновца убио девет особа, а 12 ранио.

Како сазнаје "Блиц", тужилаштво је у обимној и детаљној истрази саслушало чак 62 особе - оштећених, очевидаца, као и породица жртава.

Додаје се да је обављено и око 60 различитих вештачења који би требало да несумњиво потврде да је Урош Блажић извршио тешка убиства својих комшија.

"Обављена су балистичка, ДНК, физичко хемијска, судско медицинска вештачења. Такође, урађено је и психијатријско вештачење осумњиченог Блажића, али и вештачење мобилног телефона", каже исти извор.

Додаје се и да је истрагом утврђено да је Блажић убио 9 особа, а покушао да убије још њих 20, када је насумично пуцао у селима Дубона и Мало Орашје. Само осморо њих, тада није погодио метак.

"Психијатријско вештачење указује да је он био потпуно урачунљив", каже извор "Блица" упознат са случајем.

Овако је урадио крвави пир

На основу прикупљених доказа у истрази, а шта се наводи у оптужници против убице из Младеновца, постоји оправдана сумња да је Урош Блажић 4. маја 2023. године око 22.20 часова, управљајући путничким возилом марке "Мерцедес", у којем је понео аутоматску пушку произвођача "застава" модел "М70 АБ2", са механичким уклоњеним фабричким бројем, пиштољ марке "Токарев" ТТ-30, са неколико оквира миниције за аутоматску пушку и пиштољ, по ручну бомбу М 52 и М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, дошао код споменика "Палих бораца" у селу Мало Орашје где је уочио групу млађих лица, која су се дружила и слушала музику.

Након тога је, без икаквог повода, са намером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном паљбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у њиховом правцу. Када је испалио оквир са муницијом, исти заменио и наставио да пуца на оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу места убио Марка М. (18) док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули Немања С. (21) Лазар М. (20) Петар М. (26) и малолетни Н. М. (15) и А. М. сви из Малог Орашја.
Том приликом окривљени Урош Блажић је ранио још четири особе, док је на још четири оштећена лица пуцао, али их је промашио.

Након тога, како је утврдила истрага, Урош Блажић се возилом којим је дошао на лице места, одвезао у село Дубона, која се налази на удаљености од неколико километра, где је уочио више лица који су предузимали радове на огради дворишта и са намером да их лиши живота, изашао је из возила и из ватреног оружја - означеног пиштоља марке "Токарев" испалио више пројектила у њиховом правцу, као и у још једног оштећеног, који се налазио у непосредној близини, и том приликом их је погодио пројектилима, наневши им тешке телесне повреде.

Окривљени Урош Блажић се након тога поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле до Основне школе "Момчило Живојиновић" где је зауставио возило, ушао у двориште школе и почео да пуца у правцу више особа која су се ту међусобно дружили, и погодио, а у оне који су се налазили на земљи поново из непосредне близине пуцао и на лицу места убио Милана П. и Кристину П., који су брат и сестра, док је Далибор Т. услед задобијених рана убрзо преминуо.

Тада је Урош Блажић ранио и нанео тешке телесне повреде опасне још четворо, док је испалио и више пројектила у правцу још четворо, али их је промашио.

image