Србија и Балкан

Годишње се пријави нестанак 1.500 деце, Јурић: Свако шесто изманипулисано и сексуално злостављано

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић сматра да је потребно формирати регистар несталих малолетних особа да би се знали који су разлози за тако велики број одлазака из свог окружења
Годишње се пријави нестанак 1.500 деце, Јурић: Свако шесто изманипулисано и сексуално злостављано© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Према подацима Министарства унутрашњих послова, 2023. године су пријављена 1.525 нестанака малолетних особа, каже Игор Јурић, председник Центра за несталу и злостављану децу и додаје да је свако шесто дете које оде од куће изманипулисано и сексуално злостављано. Међународни дан нестале деце посвећен је подизању свести о том проблему, али и сећању на недавно Данку Илић и несталу децу широм света. 

Јурић напомиње да је ова, 2024. година, посебно значајна и посебно болна за цело друштво.

"Значајно је због тога што је покренут систем 'Пронађи ме' по први пут у Србији и региону. Са друге стране, нестанак девојчице Данке Илић који још није до краја разјашњен, јер њено тело још није пронађено", наводи Јурић.

Сматра да је то додатна опомена и да мора много више да се ради на том проблему како би се такви догађаји спречили.

Јурић напомиње да је потребно формирати регистар несталих малолетних особа да би се знали који су разлози за тако велики број одлазака из свог окружења.

"То је један велики проблем. Такође, као породице, морамо више да знамо и да упознајемо своју децу. Често и када деца одлазе из својих окружења, када се врате, ми не разговарамо о разлозима њихових одлазака и не придајемо пажњу томе", упозорава Јурић.

Наглашава да без обзира што се деца углавном врате кући, свако шесто дете показује да је изманипулисано, да је отишло од куће и да је касније сексуално злостављано.

image