Србија и Балкан

Потрага за двогодишњом девојчицом код Бора, активиран систем "Пронађи ме", подигнути дронови (ФОТО)

Данка Илић је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп
Потрага за двогодишњом девојчицом код Бора, активиран систем "Пронађи ме", подигнути дронови (ФОТО)

Систем "Пронађи ме" активиран је данас први пут у Србији због нестанка двогодишња девојчица Данке Илић у околини Бора.

Како је наведено на сајту pronadjime.gov.rs, девојчица има смеђу косу, браон очи, а висока је око 85 центиметара.

У тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и црне патике.

Како је Танјугу речено у Полицијској управи Бор, потрага за девојчицом, која је нестала у месту Бањско Поље код Бора око 13 часова је у току.

На терену су полиција и ватрогасци, добровољно-спасилачко друштво, као и грађани који су се укључили у потрагу.

Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале девојчице.

Киша која тренутно пада у том делу земље додатно отежава потрагу.

Дронови са термовизијом учествују у потрази за малом Данком Илић

Спасилац Горске службе спасавања (ГСС) Данијел Алексић изјавио је за Танјуг да тренутно дронови са термовизијом претражују терен за који се сматра да се на њему налази нестала девојчица Данка Илић, и додао да ће након тога у потрагу кренути и спасилачки тим.

"Претражићемо сваки сектор који до сада није претражен", рекао је Алексић.

Он је истакао да ГСС делује у координацији са припадницима МУП-а, и да је на располагање ставила све своје ресурсе, односно дронове, псе трагаче и људство, како би се претражио што шири простор.

"Методом елиминације претраживаћемо део по део, како бисмо били сигурни да се девојчица не налази ту", каже Алексић.

Навео је да је терен на којем се врши потрага за малом Данком неприступачан због ниског растиња и шуме.

"Дете је мало и тешко уочљиво, тако да свако искуство кретања по брдском и планинском терену помаже. Ватрогасно-спасилачка јединица у Бору такође учествује у потрази, било је и доста грађана и ловаца данас", рекао је Алексић.

Додао је да очекује да се у потрагу укључи још паса трагача, оценивши да је МУП у сарадњи са многим организацијама попут ГСС употребио сваки свој ресурс за потрагу и да се веома добро ради у оквиру потраге.

Прекида се ТВ и радио програм, шаљу се СМС поруке

Платформа "Пронађи ме" намењена је за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетних особа, и треба да омогући брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску детета.

Хитно обавештавање подразумева слање поруке о нестанку малолетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС поруке свим грађанима преко њихових мобилних оператера, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Јурић: Код нестале деце и један минут је важан

Председник Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД) Игор Јурић позвао је вечерас све грађане који имају неку информацију у вези са нестанком девојчице да се обрате надлежним органима.

Јурић је рекао да је, када су у питању нестала деца, један минут веома важан и да је зато систем "Пронађи ме" веома битан.

"Важно је да људи који су добили поруку, поготово они који су у околини Бора да се активирају и да све информације поделе са полицијом. Јер је свака информација сада значајна и може да буде спасоносна. Зато се немојте устручавати, чак и да нисте потпуно сигурни, боље је да то поделите са полицијом", рекао је он за Танјуг.

image