Србија и Балкан

Преминуо директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић

Ковачевић је био директор Републичког завода за статистику од 2015. године
Преминуо директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић© Milos Tesic/ATAImages

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић преминуо је јутрос, потврђено је Танјугу.

Ковачевић је био директор Републичког завода за статистику од 2015. године.

Миладин Ковачевић рођен је 1952. у Гацку (БиХ). Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду – Одсек за математику, општи смер и математичке структуре 1976. године. Магистрирао је на Економском факултету у Загребу 1978. Докторску дисертацију је одбранио 1984. на Економском факултету у Београду.

Радио је у Институту за статистику Савезног завода за статистику (СЗС) у бившој Југославији од 1977. до 1986. Руководио је припремама и спровођењем пописа становништва (1991), од 1986. до 1991, као помоћник директора СЗС.

У 1993. години постављен је за директора Института за националне рачуне, стандарде, регистре и статистичку анализу (ранијег Института за статистику) при СЗС. Као директор Института пред крај 1993. и на почетку 1994. године био је ангажован на пословима припреме економске политике и одговарајућег програма монетарне реконструкције и економске стабилизације при некадашњој савезној влади, чиме је уведен на подручје макроекономских рачуна.

Главни је коаутор уџбеника "Теорија узорка и планирање експеримената" за одговарајући предмет на редовним студијама Економског факултета у Београду, који је штампан и прихваћен 1991. године. Године 1995. изабран је за ванредног професора на Економском факултету за предмет Теорија узорка и планирање експеримената. Године 2001, на предлог Економског факултета, изабран је за научног саветника Министарства за науку Републике Србије. Био је, такође, ангажован (1991) у Комисији за стицање доктората од стране Економског факултета у Загребу.

У 1994. години започео је сарадњу са Економским институтом и Институтом економских наука у Београду.

У 2003. години постављен је за заменика директора Републичког завода за статистику Србије са задатком усклађивања и унапређења статистичког система и ту функцију обавља и сада. Од 2001. ангажован је на сарадњи с Канцеларијом и мисијама Међународног монетарног фонда. У једном мандату (од маја 2004. године) био је члан Савета Народне банке Србије. Био је члан Међународног статистичког института (ИСИ) и Научног друштва економиста Србије, наводи се на сајту Народне банке Србије. Иначе, Ковачевић је био и члан Савета гувернера НБС.

Миладин Ковачевић је у фебруару био гост емисије "Релативизација" на РТ Балкан, код Љиљане Смајловић.

Вучић: Отишао је један од највећих стручњака

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти директора Републичког завода за статистику др Миладина Ковачевића.

''Са тугом сам примио вест о смрти др Миладина Ковачевића, једног од највећих стручњака у области статистике и уваженог члана најрелевантнијих глобалних организација и института у овом домену. Велики ерудита и патриота, перфекциониста у сваком послу, др Ковачевић је постављао пред себе и своје запослене највише стандарде, без обзира на задатак који је био пред њима. Заљубљеник у прецизност математике, постепено је ширио области статистичких испитивања, а неке од анализа и пројекција које се односе на будућност наше земље и по неколико деценија унапред, сведоче о његовој визији Србије, коју је волео више од свега, навео је Вучић.

Председник је подсетио да је др Ковачевић "био и један од ретких врхунских стручњака који је руководио најтежим и најопсежнијим статистичким акцијама у време распада бивше Југославије, када је стручно, одговорно и професионално, без обзира на почетак ратних сукоба, завршио посао у готово немогућим условима".

"Достојанствено је подносио и срамне вербалне, али и физичке нападе оних којима су част, људскост и професионализам непознате категорије. Као научник светског гласа, наставио је поштено и савесно да обавља своје одговорне дужности на послу којем је био посвећен искрено и до краја, као што је био одан и својој Србији", наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника Републике.

image