Србија и Балкан

У финишу припрема за малу матуру: Како је организована по школама, колико коштају приватни часови?

Осмаци на малој матури раде три теста. Првог дана, 17. јуна, је тест из српског језика, другог тест из математике, а трећег тест из предмета по избору. За трећи тест морали су да се определе за један од пет понуђених предмета - историју, географију, физику, хемију или биологију
У финишу припрема за малу матуру: Како је организована по школама, колико коштају приватни часови?www.globallookpress.com © Peter Macdiarmid

Осмаци су завршили са наставом, а у школама је у току припрема за малу матуру која је заказана 17, 18. и 19. јуна. Све школе имају законску обавезу да организују минимум десет часова припремне наставе за предмете који се полажу. Неки наставници су са припремом почели још у априлу и мају, тако да ових дана финализују обнављање градива са ђацима.

Не организује се припрема за завршни испит само у школама. Многе општине, посебно у Београду, већ годинама уназад организују бесплатне часове из математике, српског, историје, географије, физике, хемије и биологије за мале матуранте. Обично се то реализује током маја, те су заинтересовани ђаци и ту могли да се укључе. За оне који се труде и желе да раде, постоје и бројне онлајн платформе, где могу да вежбају задатке. Једна од њих је еВежбаоница у оквиру портала Мојасредњашкола. 

Има и родитеља који плаћају приватне часове како би се дете припремило за тестирање. И ту су цене различне, зависно од тога да ли су часови групни или индивидуални. Цене се крећу од 1.000 до 2.000 динара.

Осмаци на малој матури раде три теста. Првог дана, 17. јуна, је тест из српског језика, другог тест из математике, а трећег тест из предмета по избору. За трећи тест морали су да се определе за један од пет понуђених предмета - историју, географију, физику, хемију или биологију.

Сви осмаци морају да полажу малу матуру, јер тек после изласка на завршни испит сматра се да је ученик завршио основну школу. Освојени број бодова на малој матури, али и успех из школе важни су како би се уписао у жељену средњу школу.

Различит одзив ученика

Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић" из Миријева каже да је у току припремна настава из предмета који се полажу на малој матури.

"Има наставника који су почели са припремом и раније током другог полугодишта. Они сада финализују са припремама. Одзив ученика је различит- неки долазе на припрему, неки не. Проба мале матуре која је била у марту показала је где ученицима 'шкрипи' са знањем и онда наставници интензивније раде са њима на тим областима", каже Крстић за "Јуроњуз Србија".

Законска је обавеза наставника да одрже по 10 часова припремне наставе за предмете који се полажу на малој матури - српски, математика, физика, биологија, хемија, историја, географија. Наставницима је остављено да сами организују припрему, али тако да се часови из различитих предмета не поклапају.

"Распоред припремне наставе је окачен на огласној табли у школи, а деца се обавештавају и преко одељенских старешина. Важно је само да се часови не поклапају, да ученици иду на припремну наставу из сва три предмета које полажу", додао је Крстић.

Слично је и у осталим школама. Већина наставника оставила је да припрему за малу матуру реализује две недеље пред тестирање.

Припрема мора да се реализује

Директорка Основне школе "Бранко Радичевић" на Новом Београду Сузана Липић каже да је припремна настава саставни део у годишњем плану и мора да се реализује. Заправо, наставници су у обавези да је одрже, али она није обавезна за ученике. Остављено им је да сами одлуче да ли ће да долазе или не.

У ОШ "Бранко Радичевић" 50 одсто осмака долази да у школи утврди градиво, пита наставника уколико има још неких нејасноћа.

"Има и оних ученика који само дођу до школе због родитеља, виђамо их на ходницима, али не улазе на часове. Осим у школи и општина Нови Београд је организовала припремну наставу. Они су то реализовали током маја. Дакле, ученици имају много могућности да раде", навела је Липић за "Јуроњуз Србија".

Сви осмаци су у обавези да изађу на малу матуру. Тек након урађена сва три теста, сматра се да су завршили основну школу. Нико не може да "падне" на малој матури, али је остварени број бодова важан за упис у средњу школу. Заправо, важан је за ученике који уписују државну средњу школу, али не и за оне који уписују приватну средњу школу. А таквих је све више у Београду.

image