Србија и Балкан

Петковић: Куртијеве поруке о демократији неслана шала

Аљбин Курти би, уместо што фантазира о Милошевићу и Путину, требало да поведе рачуна о свом политичком наслеђу, а које се нажалост заснива на звецкању оружјем, поручује директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Куртијеве поруке о демократији неслана шала© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти свакодневно доказује да нема проблем са Србима на КиМ тако што их хапси, одузима им имовину и спроводи терор сваке врсте, а да ће његови проблеми са српским народом сасвим нестати ако Срба на Космету уопште не буде.

"Због тога Срби имају проблем са Куртијем који их свакодневно терорише и угњетава", истакао је Петковић, реагујући на изјаву Куртија да тзв. Косово нема проблема са Србима у четири општине на северу, него са званичним Београдом.

Петковић је нагласио да је Куртијева шовинистичка политика до те мере неприкривена, да су све његове поруке о демократији и људским правима која се наводно гарантују Србима ништа друго до неслана шала.

"Србија ће наставити да води легитимну и на међународном праву засновану политике заштите својих државних и националних интереса на Косову и Метохији, а та политика сасвим разумљиво нервира Куртија, јер она је неспојива са сепаратистичким и великоалбанским циљевима врхушке у Приштини", указао је Петковић.

Према његовим речима, Београд ће, упркос свакодневним провокацијама и бесмисленим изјавама Куртија, наставити да се залаже за рационалну политику дијалога, са циљем да се Курти и његови сепаратисти "доведу к познанију права".

"Курти би, уместо што фантазира о Милошевићу и Путину, требало да поведе рачуна о свом политичком наслеђу, а које се нажалост заснива на звецкању оружјем, потпиривању етничке нетрпељивости и призивању сукоба, уместо нормализације односа, изградње мостова поверења и потраге за компромисом", истакао је Петковић.

Курти је претходно изјавио да тзв. Косово нема проблема са Србима у четири северне општине, тврдећи да им је Приштина понудила права тако што је омогућила њихову пуну интеграцију, пренели су медији у Приштини.

Курти је такође рекао да тзв. Косово има проблем са званичним Београдом, који се, како он тврди, није оградио од некадашњег председника Србије Слободана Милошевића ни од председника Русије Владимира Путина.

image