Србија и Балкан

Није што је вруће, него што је спарно: Какво нас време чека наредних дана

Пљусак праћен грмљавином сручио се данас на Београд и друге делове Србије, ништа другачије неће бити ни наредних дана, каже метеоролог Недељко Тодоровић
Није што је вруће, него што је спарно: Какво нас време чека наредних данаGetty © Valeria Mongelli/Anadolu

У Србију је синоћ стигао хладнији ваздух и макар мало спустио тропске температуре које су претходних дана утицале да и ноћу нема освежења.

Данас се у Београду сручио пљусак и бар на кратко донео предах, што је све типично за јунско време.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да после неколико дана летњих врућина долази освежење, пљускови и грмљавина, што је све "као по рецепту".

"Непогода ће бити и наредних дана, тако ће до петка бити у свим крајевима Србије свеже, али пријатно, умерено топло време. У сваком случају свежије за 7-8 степени, а можда и 10 у односу на претходне дане", каже Тодоровић.

Упркос пролећним пљусковима, најављује нови топлотни талас већ за неколико дана.

"Од недеље поново следи пораст температуре, па ће највероватније од 20 или 21. јуна опет бити пик топлоте као што је било у претходна два дана. До тада ће температуре бити око или мало испод просечних вредности, а то је између 23 и 27 степени, просечна максимална температура је око 26 степени", прецизира Тодоровић говорећи за "Курир".

Одговарајући на питање који делови Србије су најугроженији што се тиче града, Тодоровић каже да је тачну локацију таквог градоносног облака тешко унапред прогнозирати.

"На читавом подручју Србије је велика вероватноћа појаве локалних непогода, односно грмљавине са градом. Не могу да тврдим тачно које место, већа вероватноћа данас је на северу, а сутра на истоку и југоистоку Србије, али у принципу, тачна локација је немогућа, чак и 2-3 сата унапред", каже Тодоровић.

image