Србија и Балкан

Шили полицијске униформе и мантије: Како се Звицер спремао за изборе у Никшићу

На локалним изборима у марту 2021. Демократски фронт преузео је власт у Никшићу, упркос томе што је кавачки криминални клан радио на томе да општина припадне Демократској партији социјалиста
Шили полицијске униформе и мантије: Како се Звицер спремао за изборе у НикшићуGetty © Rusmin Radic/Anadolu Agency

Вођа кавачког криминалног клана Радоје Звицер спремао се за локалне изборе у Никшићу 2021. године, тако што је наручио полицијске униформе и мантије за своје људе, показала је преписка са Скај апликације.

Како пишу подгоричке Вијести, вођа криминалног клана у преписци са одбеглим Цетињанином Ненадом Калуђеровићем разговара о локалним изборима и планира активности својих сабораца како да утичу на изборне резултате.

Звицер обавештава Калуђеровића да је уочи избора у Никшићу наручио да се сашије стотину униформни и шаље фотографију како ће да изгледају.

Са друге стране, Калуђеровић му одговара да су у Црну Гору дошли Срби "са врећама пара", као и ко им је вођа, додајући да су међу њима бивши ватерполиста Владимир Мандић и наводно син Милорада Додика.

"Само нека дођу, сад правим 100 униформи", поручује Звицер, на шта га Калуђеровић пита о чему се ради.

"Биће дочекани. Ако се изгуби Никшић нема Црне Горе", каже Звицер.

Појашњава да ће униформе бити црне са крсташем, те да такве има специјални полицијски тим, али и навијачи.

Калуђеровић предлаже да се на Косову направе полицијске униформе и мантије, односно како пише "поповске одоре".

"Вијести" су још раније објавиле да су припадници кавачког клана надгледали функционере некадашњег Демократског фронта (ДФ) уочи никшићких избора 2021. и договарали се да "заждију" аутомобил којим је бивши српски рукометаш са тадашњим послаником ДФ-а Милом Божовићем дошао у Никшић средином фебруара, али и да "ишипкају" тог политичара.

Наводно су и куповали личне карте и плаћали да њихови "војници" на Грахову извижде представнике тадашње извршне власти.

То произилази из међусобне комуникације коју је одбегли полицајац Љубо Миловић преко криптоване Скај апликације водио са ухапшеним полицајцем Петром Лазовићем и више особа, а чије транскрипте је црногорским истражитељима доставила Агенција Европске уније за спровођење закона.

Лазовић је о томе причао и са шефом кавачког клана Радојем Звицером.

Активности око никшићких избора највише су их бринуле 27. јануара - те ноћи полиција је у Никшићу привела Мандића, тадашњег посланика ДФ-а Мила Божовића, Београђане Дана Шијана и Александра Јокића, Немању Богдановића из Сарајева, Слободана Лаловића и Благдана Маџића из Фоче, Требињца Дејана Пухала и Мирослава Вујовића.

Полиција је тада незванично говорила да је та група, међу којима је било припадника организоване криминалне групе шкаљарски клан, у Никшић дошла са великом количинама новца, како би куповали гласове за предстојеће локалне изборе.

image