Србија и Балкан

Откривена нова афера Спајића: Изгубио 90 милиона долара?

До Квон је ухапшен у Црној Гори, а за њим су потернице расписале и САД и Јужна Кореја због преваре са криптовалутама. Питање је зашто се овај бегунац нашао на Балкану баш пред председничке изборе у Црној Гори на којима је Спајић требало да буде кандидат
Откривена нова афера Спајића: Изгубио 90 милиона долара?© R.R./ATAImages

Актуелни премијер Црне Горе Милојко Спајић у априлу 2018. године као физичко лице инвестирао је у компанију До Квона "Тераформ Лабс", показују документа америчке Агенције за хартије од вредности, објавиле су подгоричке "Вијести".

Пет година касније испоставило се да је то фирма иза које је стајала пирамидална шема, у којој су више од 40 милијарди долара изгубили почетни улагачи.

Спајић је пак увек тврдио да је До Квон, иначе ухапшен у Црној Гори, преварио њега као физичко лице, већ да је то учинио фирми која је или била његова или је само био запослен у њој.

Износ од 75.000 евра је износ на који се Спајић обавезао да ће да уплати првог дана прикупљања новца за овај пројекат, стоји у документима који су предати њујоршком суду.

Спајић је тим улагањем стекао 750.000 токена луна по цени од 10 центи, а то је била најмања цена пре изласка на тржиште, јер је у првој фази улагање најризичније због чега је и цена била тако ниска.

Ако Спајић пре колапса није продао ниједан од својих 750.000 токена луна, изгубио је близу 90 милиона долара, колико су токени вредели почетком априла 2022. године.

До Квон је тог и наредног дана прикупио укупно 13,75 милиона долара од 14 физичких лица и 10 компанија, показали су подаци из табеле која је достављена суду пред којим се судило "Тераформу" и До Квону.

Тера криптовалута је финансијски производ добијен блокчејн технологијом, који је "Тераформ" пласирао на берзе варајући инвеститоре да њихову технологију користи познати корејски крипто платни систем Чаи за своје пословање. Друга превара је била да ће тржишна вредност једног новчића Тера увек аутоматски износити један амерички долар, што није било тачно.

Компанија је регистрована у Сингапуру 23. априла 2018. године и до лета 2021. у неколико инвестиционих рунди склопљен је најмање 81 уговор у вредности од преко 65 милиона долара, а на рачуне и крипто новчанике ове фирме уплаћено је око 35 милиона долара у готовини и близу 24 милиона у криптовалутама.

У Америци су До Квон и његова фирма склопили недавно судско поравнање са судом по којем фирма треба да плати 4,37 милијарди долара у новчаним казнама и каматама, а овај краљ криптовалута око 200 милиона долара у фонд за надокнаду штете улагачима са свог рачуна у швајцарској Сигнум банци.

Спајић је до сада тврдио да је његова фирма, или фирма у којој је радио, преварена за 75.000 евра. На његовом линкедин налогу стоји да је од марта 2017. до децембра 2020. био партнер у сингапурској инвестиционој компанији које нема у табели преварених фирми која се налази у америчком суду. Све ово пробудило је сумње у црногорској јавности да је Спајић изгубио новац као физичко лице, а не у име фирме.

image