Србија и Балкан

Јужнокорејца изоловали у Спужу: Чувари га два пута дневно изводе да протегне ноге, чека изручење

Изручење До Квона траже и Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе, због проневере.
Јужнокорејца изоловали у Спужу: Чувари га два пута дневно изводе да протегне ноге, чека изручењеGetty © Michael Regan

Јужнокорејски држављанин До Квон, суоснивач и извршни директор Тераформ Лабса, којег потражују Јужна Кореја и САД, изолован је од других затвореника у истражном затвору у Спужу у Црној Гори, изјавио је адвокат Горан Родић, за португалски портал на енглеском језику "ДЛ њуз".

Велика је вероватноћа, пише портал, да ће то бити Квонов дом у догледној будућности, након што је 19. јуна осуђен за покушај коришћења фалсификованог костариканског пасоша при напуштању Црне Горе приватним авионом.

Међународни бегунац и такозвани 'краљ криптовалута' Хyеонг До Квон и његов пословни партнер Хон Чанг Јон, осуђени су на по четири месеца затвора у Основном суду у Подгорици због фалсификовања путних исправа.

У 2022. години Квон је био представник света криптовалута - хваљени предузетник који је надгледао блокчејн систем вредан 60 милијарди долара, пише портал, преносе подгорички медији.

Сада, додају, стражари отварају његову ћелију два пута дневно да би га пустили да протегне ноге у дворишту затвора у Спужу, пренасељеном објекту који се налази на десетак километара од Подгорице.

Ипак, он и његов сарадник Хан Чанг, који је ухапшен у исто време покушавајући да напусти Црну Гору, практично нису имали шансе да буду ослобођени.

Док црногорски правосудни званичници разматрају своју одлуку о изручењу, обојица ће остати у затвору најмање шест месеци, пише портал и додају да упркос мрачним изгледима, Квонов адвокат је рекао да се његови клијенти држе.

"Добро су, стабилно", рекао је Родић за "ДЛ њуз". "Услови су лоши. Није као у филмовима. Затвор никоме није лак."

Наводе да су швајцарски тужиоци запленили око 26 милиона долара дигиталне имовине и америчких долара који припадају затвореном суоснивачу Тераформ Лаб До Квону. Заплена се догодила после До Квоновог хапшења и изрицања пресуде за коришћење фалсификованих пасоша у Црној Гори.

О ономе што следи, Родић каже да је преурањено говорити о жалби на осуђујућу пресуду за фалсификовање и да је спреман да почне да разматра случајеве изручења.

На конференцији за новинаре поводом захтева за екстрадицију 29. марта, министар правде Марко Ковач рекао је да ће све факторе размотрити локални судија.

"У обзир ће се узети тежина кривичног дела, место извршења кривичног дела, редослед запримања захтева за изручење, као и држављанство лица и друге околности", рекао је Ковач.

Јужнокорејац је у жижу јавности доспео након што је упутио писмо уочи гласања за парламентарне изборе у Црној Гори, у којем је открио да је сарађивао са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.

Изручење До Квона траже и Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе, због проневере.

image