Србија и Балкан

Тргује новцем и из спушког затвора: До Квон пребацио валуте вредне 18 милиона

С обзиром на то да су се трансакције догодиле док је До Квон у затвору у Црној Гори због оптужбе за фалсификовање пасоша, то сугерише да има спољну помоћ у премештању средстава како би избегао домет власти
Тргује новцем и из спушког затвора: До Квон пребацио валуте вредне 18 милионаGetty © Michael Regan/Getty Images

Стабилне валуте (УСДЦ) вредне 18 милиона долара пребачене су у понедељак из крипто новчаника повезаног са извршним директором јужнокорејске компаније "Тераформ Лабс" До Квоном, познатим као "краљ криптовалута", који се налази у затвору у Спужу, саопштио је јужнокорејски универзитетски професор Чо Јае-воо, пише "Јаху фајненс".

У тексту се наводи да ће замена УЦДЦ-а у криптовалуте створити проблеме властима које желе да заплене Квонову имовину, јер се неки од токена "не могу замрзнути", рекао је Чо, који води лабораторију за блокчејн податке на Универзитету Хансунг у Сеулу.

Додаје се да се трансакција УСДЦ-а догодила истог дана када је 5.292 биткоина у вредности од више од 160 милиона америчких долара пребачено из новчаника повезаног са "Луна Фаундејшн Гард", јединицом "Тераформ Лабс".

Трансакцију је забележио Вејл Алерт на Твитеру, иако је назначио да се биткоин креће између два непозната новчаника.

С обзиром на то да су се трансакције догодиле док је шеф "Тераформа" у затвору у Црној Гори због оптужбе за фалсификовање пасоша, то сугерише да има спољну помоћ у премештању средстава како би избегао домет власти, рекао је Чо.

"Чини се да је Квон имао помоћника ван затвора. Премештање средстава је могуће ако је претходно предао своје приватне кључеве када је последњи пут изашао уз кауцију или на неки други начин", додаје Чо.

До Квон се суочава са оптужбама за превару у Јужној Кореји и Сједињеним Америчким Државама у вези са колапсом крипто пројекта Тера-Луна који је водио, а који је био вредан 40 милијарди америчких долара.

У јуну је осуђен због покушаја путовања са фалсификованим пасошем и осуђен на четири месеца затвора, након чега су његови адвокати уложили жалбу.

Јужнокорејски тужиоци, који истражују урушавање Тера-Луна, покушавају да процене укупну имовину коју Квон поседује, од којих већину сматрају приходима стеченим криминалом.

Пошто се криптовалуте повезане са Квоном сада премештају и замењују у друге токене у различитим приватним новчаницима, властима постаје теже да прате Квонову имовину, наводи Чо.

"Изгледа да је користио нечије име на централизованим крипто берзама, а реално је тешко проценити колико крипто валута поседује. Барем смо могли да идентификујемо средства која су била у ланцу, али са трансфером 3. јула, то је постало много теже", истиче Чо.

image