Србија и Балкан

У наставку суђења Кецмановићима: Одбрану изнели инструктор и власник стрељане

Одбрану је данас изнео Ратко Ивановић власник стрељачког клуба у ком је, како се сумња, малолетни К.К. учио да пуца, а затим и инструктор у том клубу Немања Маринковић
У наставку суђења Кецмановићима: Одбрану изнели инструктор и власник стрељане© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

У Вишем суду у Београду данас су у наставку суђена оцу и мајци дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе, одбрану изнели инструктор и власник стрељане.

Одбрану је данас изнео Ратко Ивановић власник стрељачког клуба у ком је, како се сумња, малолетни К.К. учио да пуца, а затим и инструктор у том клубу Немања Маринковић.

Како Танјуг сазнаје Ивковић није одговарао на питања, док је Маринковић одговарао на сва питања сем на питања бранилаца оптужених Кецмановића.

За следеће суђење које је заказано за 12. јул када су позвани сведоци. Обојица се оптужницом терете за кривична дела давање лажног исказа, јер су, како се сумња, у тужилаштву тврдили да К.К. није пуцао у том клубу.

Ивановић и Маринковић су на претходном суђењу рекли да се не осећају добро због чега је њихово излагање одложено за данас.

У суд су данас стигли чланови породице убијених са својим пуномоћницима. Испред највеће суднице у Палати правде су се окупили и оптужени са својим браниоцима. Такође, испред је и главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду који ову оптужницу заступа.

Мајка Миљана и отац Владимир Кецмановић су на претходним суђењима изнели одбрану и одговарали на питања тужилаштва, суда, бранилаца и оштећених, међутим, они нису желели да одговарају на питања пуномоћника оштећених. Кецмановићи од почетка овог поступка негирају кривицу.

Суд је у овом случају затворио суђење за јавност из разлога заштите интереса малолетних жртава.

Отац дечака Владимир Кецмановић оптужен је да је извршио кривично дело – тешко дело против опште сигурности јер је дете од 13 година водио у стрељану и учио да пуца, као и да није адекватно чувао оружје у кући. Мајка Миљана Кецмановић је оптужена, јер је њен ДНК пронађен на једној чаури у учионицу у којој је масакр почињен.

Дечак К.К, који у време извршења овог злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је на своје другаре из два очева пиштоља која је узео 1. маја.

Потом их је кобног дана ставио у свој ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа и ранио још петоро деце и наставницу историје.

image