Србија и Балкан

Коначно крај привременом финансирању: После пола године, Веће министара усвојило буџет БиХ за 2024.

Од 2000. године, откад постоји евиденција на сајту Министарства финансија и трезора БиХ, буџет је само пет пута усвојен на време
Коначно крај привременом финансирању: После пола године, Веће министара усвојило буџет БиХ за 2024.© sezer ozger

Веће министара је данас усвојило нацрт буџета Босне и Херцеговине за 2024. у износу од око 1,35 милијарди марака, односно око 693 милиона евра. Буџет ће упутити Председништву БиХ које би требало да га формално предложи Парламентарној скупштини на усвајање у Заступничком и Дому народа, што се очекује до краја месеца.

"Прорачун је већи за 40 милиона марака у односу на прошлу годину. Створили смо предуслове за несметан рад наших институција, међународне обавезе и спровођење неопходних реформи", рекла је новинарима након седнице Борјана Кришто, председавајућа Већа министара БиХ.

Прошлогодишњи буџет усвојен је крајем марта, а током ове године државни министар финансија је у три наврата морао донети одлуку о привременом, тромесечном финансирању. Усвајање буџета договорено је 1. јула на састанку лидера владајућих странака.

Нацрт буџета био је спреман почетком године, али није стављан на дневни ред због спорења између два Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта око расподеле средстава од путарина на ауто-путевима која је прикупила Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Без буџета, јавне набавке су стопиране, нема капиталних пројеката, нема инвестиција, док институције не могу да запошљавају нови кадар.

БиХ не може ни да повуче прву траншу из Плана раста Европске уније за Западни Балкан, која износи око 70 милиона евра. Овај план, који је ступио на снагу 25. маја, предвиђа шест милијарди евра помоћи за земље Западног Балкана, од чега је 1,8 милијарди предвиђено за БиХ, пише Радио Слободна Европа.

Већина државног буџета троши се на плате државних функционера, запослених у јавном сектору, војника и полицајаца у три полицијске агенције.

Коалицију на нивоу БиХ чине Савез независних социјалдемократа (СНСД), владајућа странка у Републици Српској и странке из Федерације Босне и Херцеговине – Хрватска демократска заједница БиХ, Социјалдемократска партија (СДП) БиХ, Наша странка, као и Народ и правда.

Од 2000. године, откад постоји евиденција на сајту Министарства финансија и трезора БиХ, буџет је само пет пута усвојен на време.

БиХ није донела буџет за 2016. и 2021. у току тих година, за 2019. је усвојен у децембру те године, а за 2022. донесен у јулу исте године.

image