Србија и Балкан

Бивши премијер ФБиХ Новалић иде у затвор: Спорна набавка респиратора током короне

Некадашњи први човек владе ФБиХ осуђен је на четири године затвора, док ће његова фирма морати да врати у федерални буџет око 360.000 евра незаконите добити и плати још 100.000 евра новчане казне
Бивши премијер ФБиХ Новалић иде у затвор: Спорна набавка респиратора током коронеwww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Суд БиХ потврдио је пресуду којом су бивши премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и још две особе правоснажно проглашени кривим за злоупотребе при набавци респиратора током пандемије вируса корона за шта су осуђени на затворске казне.

Информацију је медијима у Сарајеву потврдио Новалић.

"Истина је, нисмо службено добили отправак пресуде, али су ме обавестили да је пресуда потврђена. Сада следи извршење пресуде. Да, идем у затвор", казао је Новалић.

Према пресуди која је сада постала правоснажна Новалић је осуђен на четири године затвора, бивши директор Управе цивилне заштите Федерације БиХ Фахрудин Солак добио је шест година затвора, а Фикрет Хоџић, власник фирме "Сребрена малина" преко које су набављени спорни респиратори, осуђен је на пет година затвора.

Његова фирма ће уз то морати да врати у федерални буџет око 360.000 евра незаконите добити и плати још 100.000 евра новчане казне. Новалић је осуђен за злоупотребу положаја и овлашћења, док је Солак осуђен и за фалсификовање и уништавање службених докумената.

Фадил Новалић је као кадар од посебног поверења челника Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића на челу федералне владе био пуних осам година, све до почетка 2023.

Од тада је посланик СДА у Заступничком дому ентитетског парламента, пренели су сарајевски медији.

image
VV inauguration
banner