Свет

Ново име на сајту "Миратворец": Посланица Раде означена за унутрашњег непријатеља Украјине

Наводи се да су код посланице Марјане Безуглује примећени "јасни знаци информационе кампање у интересу Руске Федерације" и "неидентификоване групе људи"
Ново име на сајту "Миратворец": Посланица Раде означена за унутрашњег непријатеља УкрајинеGetty © SOPA Images / Contributor

Екстремистички сајт "Миратворец", за којег руска страна тврди да је под контролом Запада, уврстио је посланицу Раде из владајуће странке председника Украјине, Марјану Безуглују, у своју базу непријатеља Украјине.

У питању је сајт који је покренут 2014. године, на иницијативу тадашњег саветника министра унутрашњих послова Украјине Антона Герашченка, а представља отворену базу података у којој се налазе наводни сарадници Кремља и особе које раде "против интереса Кијева". Сајт је постао познат након што је у своју базу података уврстио и америчког милијардера Илона Маска, водитеља Такера Карлсона након интервјуа са председником Русије Владимиром Путином, и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна због посете Русији.

Одлука о Марјани донета је убрзо након њених јавних критика главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског, тврдећи да је под његовим вођством војска капитулирала, а да је он "злочинац" који је пристао на предају и "наметање мира".

Крајем јуна ове године, она је поднела пријаву против Сирског Државном истражном бироу Украјине, оптужујући га да "омета њене парламентарне активности и да јој даје лажне информације". Неколико дана касније, изјаву је поднела и органима за спровођење закона и том приликом споменула и бившег главнокомандујућег, а садашњег амбасадора у Лондону, Валерија Залужног, којег је раније такође оштро критиковала, јер, како је и сам јавно признао, није имао војни план за ову годину.

У оба случаја позивала је на смену главнокомандујућих.

Ширу препознатљивост задобила је и изјавама из децембра прошле године о потенцијално новим правилима мобилизације. Након ових иступа, Рада је оценила да њени ставови доводе до пораста тензија у друштву, због чега је предложена њена смена са места заменика шефа кабинета за националну безбедност. Ипак, то се није десило, јер, према неким изворима, канцеларија Владимира Зеленског блокира овај процес. 

"Миратворец" наводи да су код Марјане примећени "јасни знаци информационе кампање у интересу Руске Федерације" и "неидентификоване групе људи". Циљ ове кампање, како се наводи, је да се деморализују војници Оружаних снага Украјине, дискредитује највиши војни врх и изазове пад поверења грађана у војску. Такође, аутори сајта је оптужују за дискредитацију државне власти, изазивање раскола у друштву и ширење информација која су означене као државна тајна.

image