Свет

Светска популација прешла "магичну" границу од осам милијарди

На свету живи осам милијарди људи, процењују Уједињене нације
Светска популација прешла "магичну" границу од осам милијардиwww.globallookpress.com © Alejandro Ernesto/dpa

Светска популација је данас званично прешла границу од осам милијарди, саопштиле су Уједињене нације.

У саопштењу поводом Дана осам милијарди, УН су одале почаст унапређењу јавног здравља, исхране, личне хигијене и медицине – факторима који доводе до "постепеног повећања" просечног људског животног века, за који се очекује да ће достићи 77,2 године до 2050.

Организација је, ипак, указала на успоравање стопе раста, неуједначен ниво плодности широм планете и значајно старију популацију у многим земљама.

"Ово је прилика да се прослави различитост и напредак, уз разматрање заједничке одговорности човечанства према планети", рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

У "Извештају о изгледима за светску популацију 2022", објављеном у јулу, наводи се да је глобални раст становништва најспорији од 1950. године, са стопом која пада испод један одто у 2020. Према пројекцијама УН, становништво ће достићи бројку од 10,4 милијарди током 2080их и остати на истом нивоу до 2100.

Очекује се да ће само осам земаља – Демократска Република Конго, Египат, Етиопија, Индија, Нигерија, Пакистан, Филипини и Уједињена Република Танзанија – представљати више од половине очекиваног раста до 2050их.

Како су те нације међу најсиромашнијим на свету, пораст броја становника значи да ће искорењивање сиромаштва, борба против глади и повећање приступа здравству и образовању у тим земљама постати још већи изазов, напомињу УН.

Најмногољуднији региони су у Азији, саопштиле су УН, а Кина и Индија, свака са више од 1,4 милијарде становника, дају главни допринос становништву. Очекује се да ће број становника Индије надмашити кинеску популацију у неком тренутку следеће године, према УН.

Развијене земље са ниском стопом фертилитета суочавају се са још једним проблемом: старењем становништва. Током 2050их, удео људи старијих од 65 година повећаће се са садашњих 10 одсто на 16 процената 2050. године, двоструко већи од броја деце млађе од пет година. УН су позвале земље са старијим становништвом да хитно прилагоде релевантне јавне програме, укључујући успостављање универзалне здравствене заштите и система дугорочне неге.

image