Свет

Још проблема за Британију: Расте подршка независности Шкотске

Након што је влада у Лондону забранила одржавање референдума све су јачи гласови који позивају на раскид тровековне уније са Енглеском и Велсом
Још проблема за Британију: Расте подршка независности ШкотскеGetty © Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Шкотска не намерава да чека готово читав век не би ли одржала нови референдум о независности за који је влада у Лондону поручила да би требало да се дешава "једном у сто година", па тако иницијатива Единбурга о отцепљењу од Велике Британије ових дана добија све јачу подршку.

Анкета коју је "Ју гов" на узорку од 1.090 људи спровео за "Тајмс" показала је да би независност сада подржало 47 одсто становништва што је повећање од четири процента у односу за октобар.

Ако се погледа број само оних који су се јасно определили, односно уколико се изузму неодлучни и они који нису гласали, подршка отцепљењу још је већа и износи чак 53 одсто.

И друга истраживања показују скок подршке овом историјском раскиду.

"Ипсос" је тако прошле недеље објавио да је 56 одсто људи за излазак Шкотске из тровековне уније са Енглеском и Велсом. У односу на претходно истраживање у мају, ово је повећање од шест поена.

Све јачи гласови подршке раздвајању чују се након што је Врховни суд у Великој Британији пресудио да шкотски парламент нема право да гласа без дозволе Вестминстера.

Премијерка Шкотске Никола Стерџон, лидерка Шкотске националне партије која се залаже за независност, обећала је да ће следеће изборе у Великој Британији претворити у "де факто референдум".

Стреџон која је након судске одлуке поручила да је мит свака представа о Уједињеном краљевству као добровољном партнерству истакла је да је тежња ка независности сада претворена у "покрет за демократију".

Она наиме тврди да се Шкотској, након што је гласала против Брегзита, а њена партија ојачала позицију на наредним изборима, ускраћује демократско право.

Будући да влада Велике Британије одбија да се повуче у свом недозвољавању референдума, она ће, каже пронаћи други пут да се народ изјасни.

image