Свет

Небинарни скенери на америчким аеродромима: "Аномалије" у међуножју више неће бити проблем

Током безбедносне провере неће се више подразумевати да је пол особе оно што још пише у документима
Небинарни скенери на америчким аеродромима: "Аномалије" у међуножју више неће бити проблемGetty © Photo by John Moore/Getty Images

Путници на америчким аеродромима којима се оно што имају између ногу не слаже са оним што им пише у пасошу, убудуће неће имати проблема на контролним пунктовима америчких аеродрома, јер системи скрининга у тој земљи од јануара постају "небинарни".

Аеродромски скенери мораће, дакле, да се одрекну своје "трансфобичности" и да забораве на то како су до сад били програмирани. Јер, ничији пол више неће смети да се претпостави само на основу оног што се крије у међуножју.

Управа за безбедност транспорта одлучила се, наиме, да потроши 18,6 милиона долара како би увела "родно-неутрални скрининг", како би се, јавља „Фокс њуз", током аеродромских провера боље сместили трансродни, небинарни и родно неконформни путници.

Досадашња технологија, наиме, није могла да се избори са мноштвом различитих идентита који се појављују у оквиру ЛГБТ+ заједнице, па је зато било крајње време за "побољшање корисничког искуства".

Систем ће сада бити далеко прецизнији, па се ваљда неће понављати ситуације у којима се прошле године, како пише "Дејли мејл", нашла трансродна Розалин Монтоја коју је обезбеђење зауставило након што је скенер целог тела открило да у пределу међуножја има "аномалију".

"Можемо ли да причамо о томе колико је ужасно понекад путовати док си трансродна особа? Увек имам огромну анксиозност кад пролазим безбедносну проверу", објаснила је хиспано манекенка у свом виралном ТикТок-у, који је прегледан 19 милиона пута.

Јер, када тренутни системи открију да се оно што скенер "хвата" не поклапа са подацима из пасоша, следећа опција је, прилично неугодни физики претрес.

Колико је досадашња технологија знала да омаши, показује и то што је од укупно 26.542 жалбе које се годишње уложе на ово скенирање, шест одсто представљало приговоре ЛГБТ+ заједнице.

Тај проценат поклапа се донекле са подацима "Галупа" по којима се око седам одсто популације представља као ЛГБТ+.

Како би им током контроле било што угодније, небинарни људи ће, и пре него што дођу на сам аеродром, имати могућност да обнародују свој идентитет.

Апликација за чекирање унапред, даваће могућност да путник изабере да не буде ни "он" ни "она" већ да се изјасни као трећи пол, односно "икс".

Исто тако, још од априла Управа за безбедност транспорта увела је могућност корисницима да сами одаберу свој пол - без обзира на то шта им пише у документима, а док нови систем не заживи, путници којима скенер погрешно претпостави пол, имају право да пре него што их обезбеђење препипа, затраже додатни преглед.

image