Србија и Балкан

Немачка амбасадорка: Нема повратка српских снага, из наше перспективе Резолуција 1244 није основ

У Резолуцији Савета безбедности УН јасно се наводи да ће договореном броју српског особља бити дозвољен повратак
Немачка амбасадорка: Нема повратка српских снага, из наше перспективе Резолуција 1244 није основ© FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад изјавила је да је за ту земљу неприхватљив захтев Србије за повратак њене војске и полиције на Косово и Метохију, јер како је устврдила, Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица!?

"Постоји та резолуција и на основу ње Кфор ће формулисати и одговоре. Ми смо рекли да из наше перспективе Резолуција 1244 не даје основ за повратак јединица из Србије на север Косова, али уследиће одговор Кфора", рекла је Конрад за Н1.

Насупрот овој амбасадоркиној тврдњи, у Резолуцији 1244 наводи се изричито да ће "договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2", што значи да Кфор има обавезу да прихвати захтев Београда да се на КиМ врати одређени број припадника српских снага.

У Анексу 2 наводи се које особље се враћа, као и опрема и оквир за функције које ће обављати. Предвиђен је и распоред њиховог враћања, географско разграничење области у којима ће они деловати и правила која ће регулисати њихов однос са међународним безбедносним присуством и међународном цивилном мисијом

Конрад: Обе стране су криве

Конрад је истакла да да поновно заоштравање ситуације на КиМ показује колико је неопходно да се што пре седне за преговарачки сто и пронађе компромис између Београда и Приштине.

"Успели смо да пронађемо компромис у појединачним питањима претходних месеци. Важно је да Косово и Србија искористе прилику да уз посредство Европске уније пронађу крајњи компромис и да се не иде од кризе до кризе, да се стално стављају нови рокови и на тај начин нове тензије", рекла је Конрад.

На питање кога званични Берлин сада види као главног кривца за актуелну кризу Београд или Приштину, амбасадорка је рекла да сматра кривим обе стране и додала да обе стране морају да покажу вољу да се пронађе резултат који ће смирити тензије и да не чине ништа што ће испровоцирати узвратне реакције друге стране.

"То мора да престане. Важно је то зауставити и решавати ствари које је потребно решавати и онда имати основ за нормалан разговор. Нећу да говорим ко је главни кривац и ко је први почео, важно је да престанемо са тим", поручила је Конрад.

На питање да ли су хапшења која спроводи оправдана хапшења која спроводи Приштина, као и да ли је у реду да по неколико дана породице ухапшених не знају где се они налазе, немачка амбасадорка је навела да мисли да је јако важно да се унесе транспарентност у то питање, те да је грешка да се стално враћамо на нешто и улазимо у ланац међусобних провокација, очигледно занемарујући чињеницу да се права Срба на КиМ систематски крше већ годинама.

Говорећи о француско-немачком предлогу за КиМ, Конрад је истакла да је реч о предлогу којим се показује перспектива за обе стране у ком правцу би могао ићи споразум.

Она је навела да је то сада европски предлог, али да то не значи да ће Бриселски споразум бити укинут.

На питање да ли је то коначни споразум или ће до коначног споразума тек после њега доћи, Конрад је истакла да на ово питање најбоље могу да одговоре "две државе" које ће преговорати о споразуму, а то су Србија и "Косово".

Она је додала да ће то како ће изгледати споразум решити две стране, па и то да ли ће се од Србије тражити да не омета улазак "Косова" у Уједињене нације.

Петковић: А има основа за кршење територијалног интегритета Србије?

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић реаговао је на изјаву немачке амбасадорке у Србији Анке Конрад да њена земља сматра да Резолуција 1244 не пружа основ за повратак српске војске на КиМ питањем како нема основа за оно што је написано у Резолуцији, а има за оно што није - кршење територијалног интегритета Србије.

"Какав је то принцип немачке амбасадорке да оно што је експлицитно написано у Резолуцији 1244, попут враћања војске на КиМ нема основа, а да оно што не постоји у Резолуцији, попут кршења територијалног интегритета Србије има основа. Где је ту међународно право?!", упитао је Петковић у објави на Твитеру.

image