Србија и Балкан

Европски план: Признати границе и заставу тзв. Косова

Прва верзија Шолцовог и Макроновог плана директно се коси с кључним српским интересима, пишу "Вечерње новости"
Европски план: Признати границе и заставу тзв. Косова© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

У Европском плану за Косово и Метохију, који подржавају Француска и Немачка, не помиње се столица у Уједињеним нацијама за Приштину и међусобно признавање, али ако Београд стави параф на предложени текст, суштински ће признати да је јужна српска покрајина засебна држава!, пишу "Вечерње новости".

То произлази из документа у који је Радио Слободна Европа (РСЕ) имао увид, и за који тврди да је реч о првој верзији плана које су стране добиле током лета, а који је у јавности познат као француско-немачки предлог за нормализацију односа Београда и Приштине.

Кључни елементи овог текста су: једнака права Србије и Косова, поштовање територијалног интегритета и неповредивост граница, као и признавање државних симбола. Експлицитно се каже да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Планом се покушава увођење нових преговора о посебном аранжману за српску мањину на КиМ, иако је Заједница српских општина уговорена и гарантована Бриселским споразумом потписаним пре скоро деценију.

Предлог којим располажу стране има десет тачака и сматра се начелним договором који ће отворити пут за наставак дијалога.

"Обе стране ће међусобно признати своје одговарајуће документе и националне симболе укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате", стоји у предлогу.

Предлагачи су се сетили и Повеље УН, премда она није важила када је тзв. Косово противно међународним споразумима и мимо одлуке Савета безбедности прогласило независност. Тако се у тексту наводи "да ће се обе стране руководити циљевима и принципима постављеним у Повељи УН, посебно оним о сувереној равноправности свих држава".

Предлогом се предвиђа и размена сталних мисија, које ће бити основане у седишту српске, односно "косовске" владе. Тренутно Београд и Приштина имају своје официре за везу у складу с договором које су стране постигле у мају 2013, а канцеларије за везу су према том споразуму лоциране у просторијама делегације ЕУ.

Иначе, на маргинама самита ЕУ – Западни Балкан шеф европске дипломатије Жозеп Борељ потврдио је да су тзв. Косово и Србија добиле ажурирану верзију предлога. Извори РСЕ рекли су да иако нова верзија садржи промене, оне нису суштинске, те да кључни елементи из начелног плана остају исти. И председник Србије Александар Вучић потврдио је да план у деловима који су суштински важни за Србију није побољшан.

image