Свет

Канађани се играју: Неће више да поправљају турбине за Северни ток

Одука је донета након што су турбине поправљене, а према речима канадских дипломата, временски ограничено изузеће од санкција више не служи сврси
Канађани се играју: Неће више да поправљају турбине за Северни токwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Канада је поново увела санкције на поправку турбина на гасоводима Северни ток због "промењених околности", изјавили су министар спољних послова Канаде Мелани Џоли и министар природних ресурса Џонатан Вилијамс у заједничком саопштењу.

"Влада Канаде је одлучила да укине временски ограничено изузеће од санкција, јер су турбине поправљене у фабрици у Монтреалу   враћене у Немачку. Руски председник Владимир Путин је демонстрирао да му никада није била намера да обнови Северни ток 1 иако је гасовод престао са радом", саопштили су.

"Канада доноси ову одлуку јер су се околности промениле и, након што су турбине поправљене, оне не служи сврси. Одлука је донета након усаглашавања са украјинским, немачким и другим европским савезницима", додали су Џоли и Вилијамс.

Опрема је ремонтирана у канадском погону немачке компаније "Сименс Енерџи" а са листе санкција је скинута у јуну на захтев немачке владе, како би могла да обнови турбине и обезбеди снабдевање руским гасом.

Након избијања сукоба у Украјини, извоз руског гаса у Европу преко Северног тока у почетку је значајно опао, а од краја августа је потпуно престао. Месец дана касније, три од четири линије гасовода Северни ток 1 и 2 су у потпуности онеспособљене. Околности под којима се десила експлозија још увек нису утврђене.

Оператер компаније "Норд Стреам АГ" саопштио је да је штета без преседана и да се време поправке не може проценити. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма. ЕУ истражује могуће узроке штете.

image