Свет

Странке у израелској влади желе закон о полној сегрегацији

Прихватање захтева значило би да жене морају да седе на последњим седиштима у јавном превозу, подразумевале би се и одвојене просторије у образовним установама за мушкарце и жене, и издвојена места на културним манифестацијама
Странке у израелској влади желе закон о полној сегрегацијиwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich

Верске партије у коалиционој влади Израела тражиће премијеру Бењамину Нетанијаху да уведе закон који би омогућио полну сегрегацију на јавно финансираним догађајима.

Предлог ових партија наишао је на критику опозиције, док га је одлазећи премијер Израела Јаир Лапид упоредио са политиком какву спроводе власти у Ирану. 

Лапид је истакао да су покушаји "ултраортодоксних националиста да ставе жене иза баријере и легализација раздвајања мушкараца од жена, нечувени захтеви, нарочито у време када се жене у суседном Ирану боре за своја права".

Председник организације "Би фри Израел", Ури Кеидар, рекао је да се верске странке неће зауставити само на културним догађајима, наводећи да је циљ ових партија да жене не могу да се баве политиком, девојчице не могу да играју фудбал или кошарку са дечацима. Кеидар је упозорио да, уколико се усвоје захтеви појединих странака, живот у Израелу може бити само тежи.

"Израелска јавност не жели раздвајање полова, не жели да се врати у времена када жене и мушкарци нису имали једнака права. Нећемо пристати да се вратимо у мрачну прошлост", додао је Кеидар.

Прихватање захтева појединих партија значило би да жене морају да седе на задњим седиштима у јавном превозу, подразумевале би се и одвојене просторије за мушкарце и жене у образовним установама, и посебна, издвојена места на концертима и другим културним манифестацијама. Међутим, поједине верске организације у Израелу наводе да их влада дискриминише тиме што забрањује полну сегрегацију, која је, према њиховим речима, једна од верских заповести.

Лидер Лабуристичке партије Мерав Михаели оценио је да су ови предлози антидемократски, истичући да нико нема право да одлучује где ће седети жене, а где мушкарци, и да нико не сме да одређује да ли ће жена прекидати трудноћу или не.

"Ово је борба за нашу демократију", закључио је Михаели.

image