Свет

Шангајци због ковида Божић проводе код куће

Због повећаног броја инфекција омикроном, власти кинеског града позвале су житеље да избегну скупове са већим бројем људи
Шангајци због ковида Божић проводе код кућеGetty © VCG/VCG via Getty Images

Шангајске власти покушавају да обуздају нови ковид "пожар" који се разбуктао након ублажавања антипадемијских мера, па су тако позвале житеље да током божићних празника остану код куће.

На младе се, преноси Ројтерс, нарочито апелује да избегавају скупове са великим бројем људи.

Мада Кинези иначе не славе Божић, млади и неке породице у уобичајеним околностима, заједно проводе један од највећих празника на свету.

У Шангају се такође у ово доба године, у луксузној шопинг области дуж Нанџинг вест роуда организује велики базар са божићним темама, а ресторани и продавци на све стране нуде различите промоције не би ли подстакле муштерије да код њих сврате.

Ширење омикрона гаси празничну радост, па тако ове године многи локали отказују божићне забаве, а хотели ограничавају број резервација због недостатка особља погођеног инфекцијом.

"Постоји само одређени број гостију које можемо да прихватимо с обзиром на обим наше расположиве радне снаге, али већина чланова нашег тима тима тренутно није добро", каже радница из сектора угоститељства Жаклин Моката.

Друштвене мреже пуне су тугованки грађана који се жале да ће и за ове празнике остати код куће јер им је већина пријатеља позитивна на ковид.

"Планирао сам да идем у Шангај за Божић, али сада могу само да лежим у кревету", пише један Кинез.

Ројтерс наводи да број оболелих од омикрона расте недељама након што су власти изненада прекинуле политику такозване нулте толеранције на ширење овог вируса, односно укидајући строге захтеве за тестирање и ограничења за путовања.

Будући да је Кина последња земља на свету која се вратила нормалном животу, ово ублажавање мера су многи дочекали са одобравањем, али радост није дуго трајала јер је број инфицираних опет почео нагло да расте.

Власти журе да подигну нове клинике, а саме болнице се, пише Ројтерс, боре за додатне кревете и крв, док се апотеке јагме за лекове.

Према проценама британске компаније за здравствене податке "Ерфинити", дневно се инфицира више од милион људи, а умре их више од 5.000.

Кинеска национална здравствена управа у суботу је међутим пријавила драматично другачију ситуацију, односно 4.128 заражених. Већ данима кинеске власти не пријављују смртне случајеве од ковида.

image