Свет

Немачка министарка спољних послова: Не можемо да одржавамо нормалне односе са Русијом

"Желимо мирну и демократску Русију која не представља претњу по своје суседе", поручила Бербок
Немачка министарка спољних послова: Не можемо да одржавамо нормалне односе са Русијомwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Немачка не може да има нормалне односе са оваквом Русијом, поручила је министарка спољних послова те земље Аналена Бербок, додавши да Берлин жели мирну и демократску Русију "која не представља претњу по своје суседе".

"Ми немамо илузија. Тренутно живимо у другачијој реалности, зато морамо да јачамо нашу заједничку безбедност пред Русијом", рекла је она за румунску телевизију Диги 24.

Бербок је истакла да ће Немачка, све док траје "брутални агресорски рат којим се крши међународно право", пооштравати санкције које уводи Москви.

"Украјина брани слободу Европе. Зато ћемо бити уз њу докле год то буде било потребно - наоружањем, хуманитарном и финансијском помоћи", додала је шефица немачке дипломатије.

Када је реч о жељи Украјине да постане чланица Европске уније и НАТО-а, Бербок је навелa да је давање статуса кандидата Украјини за чланство у ЕУ био "историјски тренутак", те да се Украјинци свакодневно боре за право да слободно бирају своју будућност.

"Ту будућност виде у Европи, у Европској унији. Пут до тамо ће бити дуг и свакако понекад тежак, али ми чинимо све што је у нашој моћи да подржимо Украјину у процесу усклађивања правног система и стандарда са онима у ЕУ, чиме јој отварамо пут за приступање Унији", напоменула је немачка министарка спољних послова.

Истовремено, додала је Бербок, ЕУ мора да уради и свој домаћи задатак.

"Није довољно да се додају нове заставе на зграду Савета у Бриселу. Морамо да размислимо о томе како ћемо деловати и доносити одлуке у проширеној Унији", изјавила је она и закључила да се због тога Берлин залаже за реформе попут оне која се тиче увођења гласања квалификованом већином.

image