Свет

Бербок: Немачка да промени политику према Кини

Немачка министарка спољних послова је недавно поручила да, након искуства са Русијом, Немачка не би смела да буде зависна од земље која не дели вредности Берлина
Бербок: Немачка да промени политику према Киниwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

"Фрку" коју је у влади Олафа Шолца дигла вест да кинески бродарски гигант "Коско" купује удео у луци Хамбург, додатно је зачинила и министарка спољних послова Аналена Бербок која је, како преноси "Дојче веле", поручила да Немачка мора да има нови политички приступ Кини.

Будући да се кинески политички систем "у великој мери променио последњих година", Бербок сматра да се мора мењати и немачка политика према овој земљи.

Министарка је истакла да Немачка треба Кини да саопшти свој став о "питањима фер конкуренције, људских права и признавања међународног права", што је описала као "наш темељ међународне сарадње".

Њена изјава, подсећа "Дојче веле", долази уочи Шолцове посете Пекингу, чији је тајминг иначе критикован будући да ће канцелар у Кину путовати непосредно након што је Си Ђинпинг обезбедио историјски трећи мандат на челу Комунистичке партије.

"Канцелар је одлучио о времену свог путовања и сада је кључно да Кини јасно ставимо до знања поруке које смо заједно поставили у коалиционом споразуму. А то су поруке које сам такође донела овде у Централну Азију", рекла је Бербок током посете Узбекистану.

Бербок је недавно поручила и да Немачка треба да научи из свог искуства са Русијом како никада више не би била зависна од земље која не дели вредности Берлина.

Ове њене изјаве нису међутим остале без одговора на истоку.

Огласила се портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је Аналени Бербок поручила да "купи мапу и уџбеник историје".

"Шта она прича? Аналена, купи географску карту, књигу из историје и иди на одмор да се упознаш са главним постулатима геополитике", истакла је Захарова.

Договор о транспорту дигао узбуну

Забринутост око Кине избила је у први план након што је Берлин дозволио кинеском бродарском гиганту "Коско" да купи удео у хамбуршком бродском терминалу.

Социјалдемократа Шолц који је дао "благослов" овом послу тако је пркосио позивима шест министарстава који су желели да се уложи вето на продају.

И Зелена странка и неолибералне Слободне демократе противе се продаји у оригиналном облику.

Уочи путовања у Пекинг, портпарол канцелара Штефан Хебестрајт рекао је да Шолц жели да "диверзификује и минимизира ризике, али да није за одвајање од Кине."

Компаније из Немачке које инвестирају у Кини забринуте су због погоршања односа, тако да је шеф хемијског гиганта БАСФ Мартин Брудермилер, позвао прошле недеље да се прекине "нападање Кине".

image