Свет

"Мета" разматра да врати Трампу налог на Фејсбуку

Aктивност бившег председника на друштвеним мрежама била је пресудна да победи на изборима 2016, а у овом тренутку он појачава кандидатуру за нови мандат у Белој кући 2024. године
"Мета" разматра да врати Трампу налог на Фејсбуку© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Компанија "Мета" спрема се да објави да ли ће дозволити бившем председнику САД Доналду Трампу да се врати на Фејсбук и Инстаграм, пише "Фајненшел тајмс" оцењујући да се ради о изузетно поларизованој одлуци коју ће донети технолошки гигант из Силицијумске долине.

Трампови налози суспендовани су с "Метиних" друштвених мрежа "на неодређено време" због подстицања насиља дан након што је група његових присталица упала у зграду Капитола у Вашингтону у јануару 2021. године.

Одлука о Трамповом повратку требало је да буде објављена до 7. јануара 2023, међутим рок је померен за крај месеца.

Широко је распрострањено мишљење да је управо Трампова активност на друштвеним мрежама била пресудна да победи на изборима 2016, а у овом тренутку он појачава кандидатуру за нови мандат у Белој кући 2024. године.

Стручњаци сматрају, пише "Фајненшел тајмс", да ће наставак забране Трампових налога на платформама подстаћи тензије с републиканским савезницима бившег америчког председника који оптужују компанију за цензурисање конзервативних ставова, док друге левооријентисане групе тврде да би његов повратак био штетан по демократију. 

"Немогуће је направити компромис, шта год да се одлучи, биће незгодних последица", изјавила је Кејти Харбат, сарадница у "Бипартисан полиси центру", америчком тинк-тенку. 

Одлука ће утицати и на "Метино" пословање, које јој доноси 118 милијарди долара годишње, будући да ће потенцијално отерати оглашиваче који Трампове ставове сматрају опасним, али ће уједно донети више посла уколико бивши председник реши да предизборну кампању за 2024. промовише на "Метиним" мрежама.

Нови власник "Твитера" Илон Маск недавно је укинуо трајну забрану Трамповог налога на тој мрежи пошто је анкетирао кориснике, премда бивши председник од тада још увек ништа није објавио. Своје поруке махом упућује са своје мреже "Трут сошл".

image