Свет

Украјинска уцена: Кијев тражио оружје у замену за подршку Израелу у УН

Кијев је наводно одбио да се успротиви про-палестинској резолуцији након што им Израел није послао тражено оружје
Украјинска уцена: Кијев тражио оружје у замену за подршку Израелу у УНwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich/dpa

Украјински председник Владимир Зеленски условио је подршку своје земље Израелу у УН у замену за системе противваздушне одбране, објавио је новински сајт "Аксиос".

Након што нису добили никакве чврсте гаранције од новог-старог премијера Бењамина Нетањахуа, украјински представници су наводно одлучили да се не противе недавној анти-израелској резолуцији.

Портал се позива на неименоване украјинске и израелске званичнике који су рекли да су двојица лидера разговарала крајем прошле седмице. Нетањаху је наводно тражио од Зеленског да гласа против или се барем уздржи од гласања о резолуцији Генералне скупштине УН која позива Међународни суд правде да изда правно мишљење о израелској окупацији палестинских територија.

Том разговору је наводно претходило одбијање Кијева да се успротиви документу током гласања у комитету УН пре неколико недеља, наводи "Аксиос".

Током телефонског разговора Зеленски јасно ставио до знања да би Украјина могла да промени свој став ако Нетањаху обећа војну помоћ Кијеву.

Иако је Нетањаху наводно рекао да је спреман да разговара о "захтевима Зеленског у будућности", израелски премијер није пристао да се обавеже.

Шеф украјинске државе није био задовољан тим одговором и дао је инструкције свом изасланику у УН да уопште не присуствује гласању. Украјински званичник је тврдио да је одлука донета "како би се дала шанса односима са Нетањахуом", пише "Аксиос".

Канцеларија израелскког премијера потврдила је да је до разговора двојице лидера дошло, али су одбили да пруже друге детаље.

Резолуција УН усвојена је у петак уз подршку 87 земаља. Против је гласало укупно 26 земаља, а 53 су биле уздржане.

Почетком новембра, тадашњи израелски министар одбране Бени Гантц објаснио је да та земља не може да испоручи свој систем противваздушне одбране "Гвоздена купола" Украјини јер "нема довољно велику производну базу" да задовољи извозно тржиште, као и сопствене потребе.

Кијев је више пута тражио војну помоћ од Израела, са посебним нагласком на противваздушну одбрану. Украјински званичници кажу да би оружје било од велике помоћи у напорима земље да се супротстави ономе што верује да су иранске беспилотне летелице које шаље Москва.

И Русија и Иран, са своје стране, поричу да такве беспилотне летелице користе московске трупе.

image