Свет

ММФ: Нова година тежа од претходне

Главни мотори глобалног раста, односно Сједињене Државе, Европа и Кина у 2023. ће успорити, сматра шефица ове институције
ММФ: Нова година тежа од претходне© Tanjug/AP Photo/Jenny Kane

Нема места економском оптимизму, јер како каже извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, а преноси Ројтерс, за већи део глобалне економије, 2023. ће бити тешка година будући да ће главни мотори глобалног раста, односно Сједињене Државе, Европа и Кина- успорити.

Нова година, тако ће, према речима Георгијеве, бити "тежа од године коју остављамо за собом".

ММФ је у октобру смањио своје изгледе за глобални економски раст у 2023, како због сукоба у Украјини, тако и због инфлаторних притисака и високих каматних стопа које су осмислиле централне банке попут Федералних резерви САД са циљем да доведу те притиске на цене пета.

Кина улази у "нову фазу"

Од како је Кина укинула своју политику нулте толеранције на Ковид, кренула је у, како оцењује Ројтерс, хаотично поновно отварање своје економије, али тамошњи потрошачи остају опрезни јер број инфицираних коронавирусом опет расте-

Си Ђинпинг је тако у суботу у новогодишњем обраћању позвао на више труда и јединства док Кина улази у "нову фазу".

"Први пут у 40 година, раст Кине 2022. ће вероватно бити на нивоу или испод глобалног раста", рекла је Георгијева, додајући да ће "пожар" очекиваних инфекција ковида додатно погодити привреду ове земље, и додатно отежавати глобални раст.

Америчка економија најотпорнија?

Америчка привреда би, међутим, могла да избегне потпуну контракцију која ће вероватно погодити чак трећину светских економија, предвиђа Георгијева.

"САД су најотпорније и можда избегну рецесију. Видимо да тржиште рада у тој земљи остаје прилично снажно", истиче она.

То је ипак, ризично, јер може да омете напоре Федералних резерви да врате инфлацију (која је прошле године дошла до највишег нивоа у последње четири деценије на прихватљив ниво).

У најагресивнијем пооштравању политике од раних 1980-их,  Федералне резерве прошле године су подигле референтну каматну стопу са готово нуле у марту на тренутни распон од 4,25одсто до 4,50 одсто. Предвиђа се, међутим да ће у 2023.години, каматне стопе стићи и изнад 5 одсто, што није виђено још од 2007.године.

image