Свет

Републиканци вагају подршку Макартију у трци за Представнички дом

Иако има широку подршку да дође на функцију председавајућег овог тела, Макартијевој кандидатури противи се конзервативни део Републиканске странке, онај који подржава бившег председника Трампа
Републиканци вагају подршку Макартију у трци за Представнички дом© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Лидер републиканаца у Представничном дому америчког Конгреса Кевин Макарти могао би да оствари свој дугогодишњи сан и заузме место председавајућег Представничког дома уз једно велико али.

Али, само ако успе да савлада сукобе који прете да поремете нову већину коју је његова странка освојила у овом телу.

Републиканац из Калифорније има широку подршку да замени демократу Ненси Пелоси на функцији председавајућег, али се то место показало као велики изазов за странку републиканаца последњих година, оцењује Ројтерс.

Џон Бонер одступио је са те функције 2015. године после борбе са "побуњенички настројеним конзервативцима", док је његов наслендик, Пол Рајан, одлучио да се 2018. године не кандидује поново за функцију председавајућег, наводно због тога што је тадашњи председник Доналд Трамп променио курс своје политике од фискалних питања, која су била Рајанов приоритет, на проблеме илегалне имиграције и културних ратова, пише агенција.

"Кевин заслужује прилику да буде вођа. Он је сјајан у спајању људи, допуштању дебате и постизању консензуса", рекао је за Ројтерс Дејв Џојс, представник републиканаца из Охаја.

Констатује се да би избор за председавајућег Представничког дома за Макартија, који је дуго у политичким водама, а у Представничком дому од 2006, био врхунац каријере.

"Али у увек несигурном свету републиканске политике, његова способност да добије жељени чекић је отворено питање".

После новембарских међуизбора, републиканци су освојило тесну већину у Конгресу, а уз то Макарти се суочава и са опозицијом у сопственим редовима, наводи се у анализи, и то од "тврдокорних конзервативаца, савезника бившег председника Трампа".

Новоизабрани чланови америчког Конгреса положиће заклетву у четвртак, након чега ће се прећи на гласање за новог председавајућег Представничког дома, у којем ће Макартију бити потребна подршка већине чланова како би заузео то место.

Они који га подржавају надају се да ово неће бити реприза 2015. године када је због захтева конзервативног дела странке повукао своју кандидатуру у корист Пола Рајана.

Али, већ се секулише да би "компромисни кандидати" за место председавајућег могли бити Стив Скалис, нови лидер републиканаца у Конгресу или вођа конзервативаца Џим Џордан.

Макарти је навукао на себе бес дела странке, између осталог, када је изјавио да је за нереде на Капитол хилу 6. јануара 2021. одговоран Трамп.

"Мислим да је Кевин Макарти мало више од обичног оруђа у рукама лобиста и извршилац њихових специјалних интереса", рекао је недавно члан Представничког дома републиканаца Мет Гејц у интервјуу за "Дејли колер".

image