Свет

Од покојника вреће земље за хортензије: Њујорк легализовао компостирање људи

За кремацију се користе фосилна горива, а сахрањивање оставља угљенички отисак, па је подршка "зелених" превагнула без обзира на негодовање католика
Од покојника вреће земље за хортензије: Њујорк легализовао компостирање људи© Justin Sullivan/Getty Images

Хортикултура је еколошка, а сандуци, раке, и урне недовољно су економични, па зашто се онда мртав човек не би искористио за ђубрење хортензија?

Тако би њујоршки гробари ускоро би могли да своје лопате "окаче о клин" будући да је ова држава, шеста по реду у Америци, легализовала нови начин сахрањивања - компостирање људи.

Ова метода иначе названа "природном органском редукцијом" потпуно је у складу са "зеленом агендом" коју Запад већ дуже времена форсира и зато је подршка зелених активиста и превагнула у односу на негодовање Католичке конференције Њујорка.

Гувернерка Кети Хочул која је више пута поносно истицала своје ирско, католичко порекло, одлуку је донела игноришући отпор верника који сматрају да се оваквим поступањем са телом преминулог не указује потребно поштовање телесним остацима људи.

"За кремацију се користе фосилна горива, а сахрањивање троши много земље и оставља угљенични отисак. За многе је прилично значајно да могу да се претворе у земљу која касније постаје башта или дрво", рекла је Катрина Спејд, оснивач једне "зелене погребне куће" у Сијетлу у чијем је асортиману услуга компостирање људи.

Подршку одлуци пружио је и уметнички колектив "Орден добре смрти" који је позвао гувернерку да својим потписом да "благослов" у виду потписа и послали гомилу украсних, обојених картица на којима је писало "компостирај ме" и "желим да будем дрво".

Како се компостирају људи?

У већини случајева, покојник који се ставља у полуотворену посуду за вишекратну употребу која, као и код обичног компостирања органског материјала као подлогу садржи пиљевину, луцерку или сламу који ће микробима омогућити да одраде свој посао. Тело преминулог ће се за месец дана трансформисати у 36 кеса земље које онда и ожалошћена породица може да користи за ђубрење баште.

image