Свет

Шта је тајна успеха републиканаца у Њујорку?

Републиканска партија направила је изненађење у традиционално либералном Њујорку, где су успели да освоје више предсатвничких места
Шта је тајна успеха републиканаца у Њујорку?None © Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

У својој рачуници како да сачувају већину у Представничком дому, демократе су рачунале на добар резултат у Њујорку. Ипак, иако је ова партија направила солидан резултат на националном нивоу, ова традиционално либерална држава неочекивано је постала проблем за у њој до сада неприкосновене демократе, преноси "Њујорк тајмс".

Профитирајући на страху гласача од криминала и инфлације, републиканци су однели победе у готово свим тесним тркама за Конгрес у четвртој најмногољуднијој држави у САД. Они су успели да "преврну" више демократских изборних јединица у Представничком дому него у било којој другој држави, а највеће изненађење представљао је пораз Шона Патрика Малоунија, главног стратега демократске кампање на међуизборима, који није успео да сачува ни сопствено место.

Републиканци нису успели да направе највеће изненађење и освоје гувернерску функцију, али су били много ближе него што је ико до пре пар месеци могао да очекује. Актуелна гувернерка Кети Хочул победила је републиканског ривала Лија Зелдина са само пет процентних поена разлике, што је значајно мање од резултата њеног претходника на тој функцији Едруа Куома на изборима пре четири године.

"Ово је ужасна ноћ у Њујорку", рекао је демократски стратег Хауард Волфсон за "Њујорк тајмс", коментаришући резултате његове партије у тој држави. "Лоше је што је генерално добар резултат демократа у целини оштећен ароганцијом и неспособношћу овде", додао је он.

Републиканци су, са друге стране, били и више него задовољни резултатима. Они су нагласили да је добар резултат у Њујорку важан не само због освајања већине у Представничком дому, већ и као основа за поновно освајање својих некадашњих упоришта у овој држави, а која су изгубили претходних година и деценија, наводи њујоршки лист.

"Републиканци не би имали већину у Представничком дому да није било државе Њујорк", изјавила је највише позиционирана представница републиканаца из те државе Елис Стефаник.

Њујоршки републиканци су се до скоро налазили у незгодном положају, пошто су демократске власти у овој држави планирале да исцртају границе изборних јединица онако како њима одговара, у процесу познатом као "џеримандеринг" (gerrymandering). Ипак, највиши суд у држави је на тужбу републиканаца пресудио да је то неуставно, а изборне јединице је на крају исцртане на праведнији начин.

То је републиканцима омогућило да профитирају на незадовољству грађана Њујорка изазваним високом инфлацијом и криминалом, као и неуспесима актуелних демократских власти да се са њима суоче на адекватан начин.

Демократе је коштао и латентни сукоб између два крила ове партије – левог и умереног. Лево крило, превођено групом "Партија радничких породица", нерадо је подржало умерену гувернерку Хочул, али се сукоб поново распламсао када је утицајна представница Александрија Окасио Кортез затражила смену локалног партијског шефа Џеја Џејкобса.

"Није тајна да је добар део руководства у Њујорку део старе структуре, засноване на подршци великих финансијера, који се удаљио од својих све незадовољнијих гласача", изјавила је Кортезова и нагласила да је су реформе у партији неопходне.

image
VV inauguration
banner