Свет

Економске муке, политичке поделе и слабљење САД: Американци не улазе са оптимизмом у нову годину

Велика већина предвиђа економске потешкоће и политичке поделе код куће, заједно са падом глобалне моћи САД
Економске муке, политичке поделе и слабљење САД: Американци не улазе са оптимизмом у нову годинуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Американци су у великој мери песимистични у погледу финансијске стабилности своје земље у 2023. години, при чему 80 одсто њих предвиђа економске потешкоће, а 90 одсто очекује пораст политичких сукоба, показала је "Галупова" анкета. Испитаници такође сматрају да ће и Русија, и САД ослабити усред сукоба у Украјини.

Истраживање је показало да 81 одсто Американаца очекује да ће им порези ове године порасти, а не пасти, 79 одсто очекује годину "економских потешкоћа", а 65 одсто очекује да ће цене наставити да расту.

Око 72 одсто очекује пораст стопе криминала, док 90 одсто каже да ће 2023. донети више "политичког сукоба" него "политичке сарадње".

Ови трендови су већ успостављени 2022. године. Инфлација је порасла на 40-годишњи максимум, при чему је Бајденова администрација без обзира на потрошила милијарде долара. Амерички председник Џозеф Бајден је завршио годину потписивањем закона о потрошњи од 1,7 билиона долара, који је, иако су га републиканци жестоко критиковали, прошао Конгрес уз подршку неколицине главних посланика Републиканске партије (ГОП).

Иако стопе криминала нису порасле на националном нивоу, насилни преступи су драматично порасли у неким градовима након протеста за права црнаца "Животи црнаца су важни"(Black Lives Matter) 2020.

Амерички спољнополитички естаблишмент провео је годину у великој мери фокусиран на Украјину, а Вашингтон је слао све "теже" пошиљке оружја Кијеву и издвојио више од 100 милијарди долара економске и војне помоћи земљи од почетка руске војне операције прошлог фебруара.

Само 14 одсто испитаника предвиђа "мирнију годину", док 85 одсто Американаца очекује "мучнију годину са много међународних неслагања". Њих 64 одсто је рекло да ће 2023. бити година у којој ће "америчка моћ опасти" у свету, а исти број предвиђа пад руске моћи.

Пошто су САД и Русија укључене у украјински сукоб, 73 одсто очекује да ће "Кина повећати своју моћ у свету".

С обзиром да њихова партија контролише Белу кућу и један од два дома Конгреса, демократе су оптимистичније у погледу године која је пред нама него републиканци. Више од трећине очекује економски просперитет, у поређењу са четири одсто републиканаца, док 47 одсто демократа очекује смањење стопе криминала, у поређењу са шест одсто републиканаца.

image