Свет

Еугенику нису измислили нацисти: Калифорнија присилно стерилисала људе, сад им плаћа одштете

У овој америчкој држави од 1909. до 1979.године 20.000 грађана је остало без права на потомство, а страшна пракса наставила се чак и у 21. веку
Еугенику нису измислили нацисти: Калифорнија присилно стерилисала људе, сад им плаћа одштете© Sean Gallup/Getty Images

Хитлеров страшни план да креира аријевску расу и свет "прочисти" од "непожељних" и "недостојних живота", преписан је у потпуности од Американаца, а државе у САД, попут Калифорније, и данас покушавају да искупе старе грехе почињене у доба еугеничког покрета када су широм земље људи присилно стерилисани.

Калифорнија тако трага за око 600 и даље живих људи које је влада у једном од најсрамотнијих поглавља своје историје присилно оставила без потомства, не би ли опрала своју савест исплативши им 15.000 долара одштете.

Ова америчка држава иначе је имала највећи програм присилне стерилизације у Америци, током кога је од 1909.до 1979. године без права на потомство, како преноси "Си-Би-Ес", оставила око 20.000 људи.

Покрет еугенике настојао је да спречи размножавање особа са инвалидитетом или менталним болестима, али и сиромашних припадница националних мањина (углавном Мексиканки, Индијанки, Порториканки и Афроамериканки)

Калифорнија је 2021. године била трећа америчка држава која се покајала, односно одобрила програм репарација за принудне стерилизације, придруживши се тако Северној Каролини и Вирџинији.

Оно што је новина у односу на друге две државе, било је то што је Калифорнија прва која је одштете предвидела и за новије жртве које су стерилисане у затворима.

Јер, еугеника је нажалост надживела Хитлера који ју је "прославио".

Државна ревизија тако је у Калифорнији открила 144 жене које  су иза решетака стерилисане између 2015. и 2013.године, а ова "пракса"  завршена је тек 2014.године када је уведен закон о забрани стерилизације у затвору у сврхе контроле рађања.

Али, ни то није све, јер демократска чланица Скупштине Калифорније која се залагала за одобрење програма одштете Венди Карило, тражи и да се репарације прошире на жртве које су стерилисане у окружним болницама.

Надзорни одбор округа Лос Анђелес, извинио се, наиме, 2018. године након што је више од 200 жена стерилисано и у Медицинском центру Лос Анђелес између 1968. и 1974. године.

Држава је до сад, међутим, одобрила исплату свега 51 особи од укупно 310 које су поднеле захтев. Програм у укупној вредности од 4.5 милиона долара траје још само годину дана, а Карило инсистира да се тај рок за пријављивање жртава продужи.

Од 45 људи којима је до сада одобрена репарација, само троје је стерилисано током еугеничке ере која је свој врхунац достигла 1930-их.

Званичници покушавају да пронађу преживеле тако што су послали постере и информативне листове у 1.000 старачких домова и 500 библиотека, у нади да ће се неко од жртава препознати и пријавити.

image