Свет

Републиканци оманули и у петом кругу: Без избора за председавајућег Представничког дома

Огласио се и Бајден: Непријатно и не изгледа добро за земљу
Републиканци оманули и у петом кругу: Без избора за председавајућег Представничког дома© Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

Представнички дом Сједињених Америчких Држава поново је омануо да изабере председавајућег, када лидер републиканаца Кевин Макарти из Калифорније ни из петог покушаја није успео да прикупи довољно гласова за победу већ је освојио 201 глас од потребних 218.

Демократа Хаким Џефрис имао је подршку 212 чланова Дома, а Барон Доналдс, нови Макартијев противкандидат из редова републиканаца освојио је 20 гласова. 

Доналдса је, преноси Си-Ен-Ен, за кандидата председника Представничког дома номиновао представник Тексаса Чип Рој.

"Не желимо да судимо о људима по боји коже, већ по садржају њиховог карактера. Постоји важан разлог за номиновање Бајрона, а то је, овој земљи је потребна промена. Овој земљи је потребно вођство које не осликава овај град који је тешко сломљен", рекао је Рој.

Макарти је изјавио да није забринут ако број његових противника порасте.

"Није важно, имам највише гласова", назначио је републиканац.

Против Макартија су осим демократа гласали и ултраконзервативни чланови његове странке. Наиме, представници тврде струје, међу којима су Скот Пери, Енди Бигс и Лорен Боберт, противе се избору Макартија сматрајући да није довољно посвећен конзервативним циљевима, наводи Глас Америке (ВОА).

Бајден: Неспособни су

Председник САД Џозеф Бајден критиковао је данас неспособност републиканаца у Представничком дому да се уједине иза једног кандидата за председавајућег тог тела и омогуће да започне свој законодавни посао.

Уз оцену да је то "непријатно и не изгледа добро за земљу", Бајден је пре одласка у Кентаки где ће са лидером републиканске мањине у Сенату Мичом Меконелом говорити о прошлогодишњем закону о инфраструктури који су подржале обе странке, изразио наду да ће се републиканци удружити и изабрати председавајућег Представничког дома, пренео је АП.

"Надам се да ће се удружити. Остатак света гледа на хаотичне сцене у Представничком дому, али то није мој проблем. Само мислим да је заиста срамотно што траје толико дуго", рекао је председник Бајден.

image