Свет

Несташица лекова: Француској и Грчкој највише недостају медикаменти за децу

Влада Француске забранила је онлајн продају лека против грознице и болова до краја јануара
Несташица лекова: Француској и Грчкој највише недостају медикаменти за децуGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Суочена са несташицом лекова, Влада Француске забранила је онлајн продају парацетамола, лека против грознице и болова до краја јануара, а Грчка је најавила повећање производње најтраженијих лекова и већу контролу апотека и магацина.

"Продаја лекова који се састоје искључиво од парацетамола путем интернета биће обустављена до 31. јануара 2023. године", наводи се у званичној уредби Владе Француске.

У уредби је наведено да "тензије око лекова на бази парацетамола трају више од шест месеци", а највише недостају лекови намењени за лечење деце.

Министарство здравља је већ упозорило да је упркос овим мерама ситуација остала "сложена" и да се не може решити неколико недеља.

У уредби француске владе се посебно наглашава да је Кина забранила извоз парацетамола, иако је један од највећих произвођача тог лека.

И Грчка је данас саопштила додатне мере за решавање несташице одређених лекова, што је проблем који се, како је саопштено, приписује повећању сезонских инфекција вирусима, проблемима у ланцу снабдевања и енергетској кризи, те смањеном извозу из Азије, преноси Танјуг.

Министар здравља Грчке Танос Плеврис рекао је да ће Грчке фабрике повећати производњу најчешће тражених лекова, као и контролу у апотекама  у магацинима како би се утврдило да ли има довољно резерви у складу са законом, преноси Ројтерс.

''Постоји недостатак одређених брендираних лекова који садрже парацетамол, антибиотике и респираторне препарате, посебно за децу'', рекао је Плеврис током конференције за новинаре и додао да се тренутно то питање решава генеричким лековима.

Он је истакао да је у писму које је послао комесарки за здравље Европске уније Стели Киријакиду, затражио бољу координацију и интервенцију на решавању овог проблема.

image