Свет

УН одбиле да прокоментаришу изјаве Меркелове: Не бавимо се прошлошћу

Фокусирани смо на садашњи тренутак, а овим тврдњама би требало да се позабаве историчари и бивши званичници, поручили из Уједињених нација
УН одбиле да прокоментаришу изјаве Меркелове: Не бавимо се прошлошћуwww.globallookpress.com © Loey Felipe/UN Photo

Уједињене нације одбиле су да прокоментаришу недавну изјаву бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, којом је Запад фактички признао да никада није ни желео да дође до мира у Украјини, те да је потписивање Минских споразума 2014. и 2015. године заправо искоришћено како би се Кијеву дало више времена да војно ојача и да се припреми за сукоб са Русијом.

У разговору са медијима, портпарол Генералног секретара УН Стефан Џарик изјавио је да је то питање актуелно, али да не жели да га коментарише. Тиме би се, како је рекао, требали бавити "репортери, бивши званичници и историчари". Уједињене нације су, како је покушао да објасни, фокусиране на садашњост и покушаје да дође до краја украјинског конфликта.

Меркелова није једина која је отворено говорила о томе да је циљ Минских споразума био да Европа и Украјина добију на времену. Бивши француски председник Франсоа Оланд 30. децембра је изјавио нешто слично, упркос очевидном шоку једног дела јавности.

У интервјуу за "Кијев Индепендент" политичар је казао да је Меркелова била у праву, те да је ситуација 2014. године била непогодна за Украјину, док је Западу требао предах. Због тога, од те године до сада, дакле већ последњих осам година, Кијев је јачао свој потенцијал.

"Заиста, украјинска војска је потпуно другачија, него 2014. године. Постала је боље опремљена и обучена. Кијев је добио такву могућност захваљујући Минским споразумима", изјавио је бивши француски председник.

Из Кремља су овакве тврдње назвали правим разочарењем, али и додали да је ово само јасан показатељ да је започињање специјалне војне операције у Украјини била права одлука.

Ипак, председник Русије Владимир Путин казао је да ће у једном тренутку морати да се дође до преговора, али да званична Москва неће знати како и са ким да преговара и уз какве гаранције. Поверење које је веома пољуљано, још више је изгубљено, објаснио је лидер.

image