Свет

Порука из Аустрије: Застрашујуће речи Меркелове о Минским споразумима

Бивши аустријски вицеканцелар поручио да се нада окончању украјинског сукоба, који је постао изузетно драматичан
Порука из Аустрије: Застрашујуће речи Меркелове о Минским споразумимаGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

Бивши аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе оценио је да су застрашујуће речи бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о правим циљевима споразума из Минска, као и да оне урушавају веру у моћ речи европских политичара, преносе "РИА Новости".

"Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да су споразуми из Минска неозбиљни, да су усвојени да би Украјини 'купили време' како би се припремила за нове сукобе са Русијом. Застрашујуће је са каквом искреношћу говори госпођа Меркел о томе. На овај начин уништавамо сваку основу за поверење", изјавио је синоћ у Бечу аустријски политичар на округлом столу о решавању ситуације у Украјини који је организовала Нестраначка платформа за мир и неутралност.

Раније је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу за немачки лист "Цајт" изјавила да је сврха Минских споразума била да се Украјини "купи време" током којег ће она ојачати за нове сукобе са Русијом, и додала да НАТО није био у стању да пружа војну подршку кијевском режиму у мери у којој то чини данас.

Надам се крају "украјинске драме"

Штрахе је додао да оружани сукоб у Украјини мора бити приведен крају, као и да неактивност Европе по овом питању изазива забринутост.

"Тема Украјине заокупља све нас. За многе је ово постао изузетно драматичан развој догађаја. Желимо да завршимо ову драму. Оно што брине мене и оне људе који су подржали овај догађај, јесте да је могуће одсуство јасних европских иницијатива високог профила за мир, а то је застрашујуће", нагласио је он.

Бивши аустријски посланик Слободне странке и бивши посланик у Европском парламенту Андреас Мелцер рекао је да је Европа прва која пати од тренутне ескалације сукоба.

"Овај рат и његова позадина, његови узроци, све је то широко поље које захтева детаљнију дебату него што ми можемо да је водимо данас. Али могу да вам кажем тачно ко губи. То су Европљани, то смо сви ми", поручио је Мелцер.

Он је додао да су разлози за ситуацију у Украјини "много компликованији него што је то уобичајено, јер се на Западу не говори јавно о овме, као и да не желе да чују другу страну.

Посланица Бундестага из странке Алтернатива за Немачку Кристина Баум подржала је Мелцера, рекавши да је "немачки народ заинтересован да заустави ескалацију у Украјини". Oна је подсетила да је "Русија првобитно прогласила неприхватљивост могућег уласка Украјине у НАТО".

Учесници округлог стола у Бечу пожелели Путину издржљивост

Учесници мировне конференције у Бечу поручили су руском председнику Владимиру Путину да издржи, а такође су указали на историјску позадину руске специјалне војне операције у Украјини, као и на хитну потребу за прекидом ватре.

Дискусију је пратило око 300 гостију, који су често аплаузима и повицима подршке прекидали говоре говорника. Скупу су присуствовали и представници ОЕБС-а, представници амбасаде Русије, Мађарске, бивши народни посланици, регионални политичари, јавне личности и новинари. Представници Украјине, према Штрахеу, такође су били позвани на округли сто, али су одбили да учествују.

image
VV inauguration
banner