Свет

Хилари Клинтон има нови посао

Бивша прва дама САД "одушевљена" је што ће моћи да утиче на "нову генерацију политичких лидера" својим радом на престижном универзитету
Хилари Клинтон има нови посаоwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Бивша државна секретарка и пропали председнички кандидат демократа Хилари Клинтон ангажована је као професорка на Универзитету Колумбија у Њујорку, где ће након дуге каријере у влади едуковати студенте о јавним пословима и глобалној политици.

Председник универзитета, Ли Си Болинџер саопштио је да ће супруга бившег председника Била Клинтона бити "професорка праксе" у Школи за међународне и јавне послове и да са предавањима креће од фебруара.

Њен рад ће покривати "различите велике иницијативе, посебно оне које се фокусирају на глобалну политику и на подршку женским лидерима", рекао је Болинџер.

"Одушевљена сам што сам се придружила заједници“, рекла је Хилари Клинтон и поздравила Колумбију због "посвећености образовању следеће генерације политичких лидера".

Хилари Клинтон је била америчка државна секретарка у периоду 2009-2013. година у администрацији Барака Обаме. Претходно је била сенаторка Њујорка и прва дама САД током 1990-их. Као де факто шефица дипломатије, снажно се залагала за свргавање либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године. Након његовог убиства, Либија је пала у хаос и насиље које се наставило до данас.

Након пораза од Доналда Трампа на председничким изборима 2016, Клинтонова је била међу најгласнијим заговорницима дискредитоване теорије завере "Русијагејт" на основу које је наводно Москва помогла Трампу да победи ширењем лажних вести. Клинтонова и даље одбија да призна пораз.

image